Δύσκολα θα δούμε το φετινό καλοκαίρι παραστάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Ή μάλλον καλύτερα, δύσκολα θα δούμε όλοι μας. Όποιος προλάβει κοινώς. Γιατί δεν είναι μόνο που οι παραγωγές που θα πάρουν τη δύσκολη απόφαση να έρθουν στην Πάτρα, με τους όρους που υπάρχουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα είναι λίγες.

Είναι και ότι αυτές που θα έρθουν θα δέχονται σε κάθε παράσταση ή εκδήλωση που θα γίνεται στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, μόλις 108 θεατές.

Σύμφωνα με πληροφορία του patrasevents.gr που προέρχεται από άνθρωπο που έχει κάνει τις επαφές του με το ΥΠΠΟ, τόσες είναι οι θέσεις που προκύπτουν για το Ρωμαϊκό Ωδείο με βάση τη χωρητικότητα του θεάτρου και με τους υγειονομικούς κανόνες που υπάρχουν.

Οι θέσεις για το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, θα ήταν για φέτος σε κανονικές συνθήκες, χωρίς την πανδημία, 956. Τόσες ορίζουν οι κανονισμοί του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ασφάλεια των θεατών.

Πάμε τώρα στους κανόνες που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. 1,5 μέτρο απόσταση ο κάθε θεατής και τρία μέτρα από την κεντρική σκηνή. Κατά συνέπεια οι θέσεις στα δύο πρώτα σκαλιά του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας είναι σαν μην υπάρχουν.

Το γεγονός αυτό, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, θα είναι απαγορευτικό για πολλές παραγωγές της Αθήνας στο να έρθουν στην Πάτρα, ενώ συνεπάγεται και μια αναγκαστική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.

Κάτι που όμως δεν θέλουν οι ιθύνοντες κανενός εκ των δύο μεγάλων φεστιβάλ που γίνονται στην Πάτρα κάθε καλοκαίρι, τόσο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού, όσο και του Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ωστόσο, παραστάσεις και εκδηλώσεις θα γίνουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο (από τις 15 Ιουλίου και μετά, ύστερα από την άρση της απαγόρευσης) παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας θα ανακοινώσει μέσα στο επόμενο διάστημα τις εκδηλώσεις που είναι να φιλοξενηθούν.

Όσο για το Φεστιβάλ Πάτρας οι ίδιες πηγές μιλούν για τουλάχιστον έξι εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνονται στο φετινό του πρόγραμμα. Άλλα είπαμε: Όποιος προλάβει...