Μπορεί το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων να λειτουργεί τυπικά και πάλι από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, όταν ξεκίνησε η δημοτική αρχή την προσπάθειά της για να το επαναφέρει, όμως, επί της ουσίας δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου, από τον Νοέμβριο και μετά, τα ποδήλατα ξεκίνησαν να βγαίνουν σταδιακά από τις αποθήκες του δήμου. Όμως προτού προλάβει η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί ξεκίνησαν και πάλι οι βανδαλισμοί.

Έτσι ο δήμος τα απέσυρε προκειμένου να τα προφυλάξει. Συγκεκριμένα, η αρμόδια αντιδημαρχία είχε βγάλει γύρω στα 30 ποδήλατα από τα 70 συνολικά που διαθέτει για τους 11 σταθμούς που υπάρχουν στην Πάτρα. Σταδιακά θα έβγαζε και τα άλλα, όμως οι γνωστοί – άγνωστοι ξαναχτύπησαν.

«Οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν κυρίως στις βάσεις των σταθμών» τονίζει ο κ. Αναστασίου. «Αποφασίσαμε έτσι να αποσύρουμε τα περισσότερα από αυτά προκειμένου να τα προφυλάξουμε».

Στους δρόμους της Πάτρας, λοιπόν, υπάρχουν μόλις γύρω στα 10 κοινόχρηστα ποδήλατα αυτή τη στιγμή και ακόμα είναι άγνωστο πότε θα βγουν τα υπόλοιπα.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να τα προφυλάξουμε» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Η επιστροφή των κοινόχρηστων ποδηλάτων, θα εξαρτηθεί και από ένα ακόμα θέμα.

Πότε θα ξεκινήσει η εταιρεία με την οποία υπάρχει η σχετική σύμβαση για την αποκατάσταση των βλαβών τους σταθμούς των ποδηλάτων. Οι βάσεις έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοκληρωτικά από την πρώτη φορά που το σύστημα των ποδηλάτων είχε εφαρμοστεί πολιτικά.

Τότε που η Πάτρα αγκάλιασε το πιλοτικό πρόγραμμα της ΑΔΕΠ, με τους Πατρινούς να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό, βγάζοντας 1.500 ατομικές κάρτες που τους έδιναν τη δυνατότητα για να δανειστούν ένα ποδήλατο.

Πάντως, η δημοτική αρχή δεν παρατάει το θέμα. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα επιστρέψουν στους δρόμους της Πάτρας και θα συνδυαστούν με τα δύο έργα που είναι να ξεκινήσουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και αφορούν τον παραλιακό ποδηλατόδρομο και το δίκτυο κάθετων ποδηλατόδρομων, στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Υπομονή λοιπόν...