Η δημοτική παράταξη σπιράλ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει τα εξής: "Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Πάτρας -με τις σχετικές πεζοδρομήσεις μικρών και μεγάλων δρόμων του κέντρου και τις συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την συνειδητή υπερψήφιση και των τριών δημοτικών συμβούλων του σπιράλ. Ως δημοτική παράταξη που προτάσσουμε το συμφέρον ολόκληρης της πόλης και ακολουθούμε την οδό του ρεαλισμού, τασσόμαστε υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Πατρινών, της αποφόρτισης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου και της ανάδειξης μιας σύγχρονης Πάτρας.

Η διαμόρφωση της φυσιογνωμίας μιας σύγχρονης πόλης, όμως, εξελίσσεται σε μία αργή διαδικασία, άνευρη, ανέμπνευστη και βασανιστική. Η πολιτική διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή βρίθει από λάθη και παραλείψεις, κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις, ασάφειες και κρυφές ατζέντες και κυρίως «κλειστά χαρτιά» και αιφνιδιασμούς.

Απόλυτα ενδεικτική η απαξίωση, από την πλευρά του Δημάρχου και των αρμόδιων Αντιδημάρχων, της Ημερίδας που διοργάνωσε, μια μέρα πριν το συμβούλιο, η «Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών της οδού Κανακάρη». Η Δημοτική Αρχή εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκτός από αναρμόδιο προσήλθε και ανενημέρωτος. Αγνοούσε πως λίγες ώρες νωρίτερα, σε σχετική ενημέρωση των παρατάξεων, στο Δημαρχείο, οι Αντιδήμαρχοι Χ. Κορδάς και Μ. Αναστασίου εξέφραζαν ξεκάθαρα τη θέση τους πως «η αντιδρόμηση της Κανακάρη είναι δρομολογημένη και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της απόφασης αυτής».

Το θέμα δεν είναι μόνο η Κανακάρη, με τις σημειακές κακοτεχνίες, τα  εντοπισμένα προβλήματα και τις σοβαρές ενστάσεις φορέων και κατοίκων. Το πρόβλημα πρωτίστως εντοπίζεται στην έλλειψη ενός ολιστικού σχεδιασμού, στην πλήρη απουσία επικαιροποιημένων μελετών και στην έλλειψη διάθεσης από τη Δημοτική Αρχή, Οι προκλήσεις των καιρών απαιτούν όραμα, σαφές πλάνο, δουλειά και συνεργασίες. Το σπιράλ υπενθυμίζει την πάγια θέση του πως «ο δρόμος για μια σύγχρονη Πάτρα περνάει μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες» και παροτρύνει τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει, έστω τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην πόλη και τους δημότες.

Ο κ. Πελετίδης είναι υπόλογος έναντι των Πατρινών σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα της πόλης. Σύγχρονες μελέτες δεν υπάρχουν, όπου υπάρχουν αποκρύπτονται κι όπου χρειάζεται αναθεώρηση δεν γίνεται. Οι αποφάσεις έρχονται για ψήφιση τμηματικά, ολοκληρωμένο σχέδιο δεν παρουσιάζεται και η τελική εικόνα πόλης είναι θολή. Στην ουσία του το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Αναρωτιόμαστε, ρητορικά: «Πως μπορεί η Πάτρα να αποκτήσει ένα μοντέρνο πρόσωπο όταν αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της λειτουργούν, αποσπασματικά, μικροπολιτικά, παλαιοκομματικά;»