Η ώρα της επανεκκίνησης πλησιάζει για τη βιομηχανία του κινηματογράφου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που επλήγη βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των στούντιο παραγωγής τον περασμένο Μάρτιο, στο Χόλιγουντ αρχίζουν να ξεδιπλώνουν σχέδια για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πρέπει να τηρούνται στα πλατό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιλαμβανομένων των ερωτικών σκηνών, που προτείνεται να γυρίζονται όχι από τους πρωταγωνιστές, αλλά με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Πέρα από την αναζήτηση συμβούλων για τον κορωνοϊό με στόχο την ασφάλεια των κινηματογραφικών πλατό ο Εμπορικός Σύλλογος Μοντάζ Ταινιών κυκλοφόρησε έναν 22σελιδο φάκελο με κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι ερωτικές σκηνές θα πρέπει «είτε να ξαναγραφούν, είτε να εγκαταλειφθούν» ή να αντικατασταθούν από εικόνες που δημιουργούνται από Η/Υ (CGI).

Η κοινωνική αποστασιοποίηση καταργεί τις φυσικές ερωτικές σκηνές

Επίσης, όλο το προσωπικό στα παρασκήνια αναμένεται πλέον να φορά μάσκες και γείσο, οι ηθοποιοί θα εκπαιδευτούν στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ενώ θα συνεχίσει η απαγόρευση της παρουσίας του κοινού στα στούντιο. Οι οντισιόν θα διεξάγονται πίσω από πλεξιγκλάς παρουσία ειδικών για τη συμμόρφωση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ θα απαγορεύεται η παρουσία παιδιών – πολλά από τα οποία είναι απείθαρχα – στα σκηνικά και θα περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που χειρίζονται ζώα, όπως αναφέρει το έγγραφο στις οδηγίες για να περιοριστεί κατά τα γυρίσματα ή μετάδοση του φονικού κορωνοϊού με τα σχεδόν δύο εκατ. κρούσματα μόνον στις ΗΠΑ.

Το έγγραφο παρουσιάστηκε προ ημερών στους κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια ως απόδειξη ότι η Μέκκα του Κινηματογράφου –αν και όχι τόσο καλά προετοιμασμένη για την πανδημία όσο η βιομηχανία του πορνό στο Λος Άντζελες - είναι και πάλι έτοιμη για δράση. Αν και δεν εισηγείται επίσημα τουλάχιστον τη διακοπή –τουλάχιστον προς το παρόν – των γυρισμάτων ερωτικών σκηνών ή σκηνών ξυλοδαρμού, ομολογεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σ’ αυτές είναι υψηλότερος. «Όπου αυτό είναι εφικτό οι ηθοποιοί θα τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», διαβεβαιώνει το κείμενο. Τα στούντιο του Χόλιγουντ έκαναν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο μια στροφή προς την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για τη δημιουργία ψηφιακών σκηνικών, που θα μπορούσαν να στηθούν από το σπίτι, όσο το προσωπικό παρέμενε σε καραντίνα. «Είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την ταχεία επιστροφή στην παραγωγή», λέει ο Κιμ Λιμπρέρι της Epic Games, αναφερόμενος στη χρήση τεχνικών στις οποίες συνήθως καταφεύγει η βιομηχανία των video games.

Παράλληλα μελετούν στο Χόλιγουντ τακτικές που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό η βιομηχανία του πορνό, όπως η υποβολή των ηθοποιών σε διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται όσοι είναι καθαροί και μπορούν να εργαστούν. «Είναι διαφορετικές οι προκλήσεις για τα ομαδικά αθλήματα, το Χόλιγουντ και την βιομηχανία του πορνό, αλλά στην πραγματικότητα μπορούμε να διδαχθούμε πολλά ο ένας απ’ τον άλλον», λέει ο Μάικ Στάμπιλε εκπρόσωπος του Free Speech Coalition, ενός εμπορικού συλλόγου που εκπροσωπεί την αμερικανική βιομηχανία του πορνό. «Πρόκειται προφανώς για έναν διαφορετικό ιό, μια διαφορετική μορφή απειλής, αλλά έχουμε στο μεταξύ κατανοήσει τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε», συμπληρώνει.