Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμη και αν η απώλεια βάρους δεν αντιστρέφει ολοκληρωτικά τον σακχαρώδη διαβήτη, εντούτοις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής, ενώ μπορεί να μειώσει ή να προλάβει επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη όπως καρδιαγγειακά προβλήματα και προβλήματα στους νεφρούς.

Με την απώλεια βάρους το πάγκρεας – όπου παράγεται η ινσουλίνη – μπορεί να καλύψει ευκολότερα τις ανάγκες του οργανισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις όπως ο επισημαίνουν οι ενδοκρινολόγοι της Κλινικής Mayo Δρ. Robert Rizza και Δρ.Michael Jensen η απώλεια βάρους μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα ο διαβήτης να «αναστρέφεται». Ακόμη και αν οι τιμές σακχάρου στο αίμα δεν επανέλθουν σε φυσιολογικές τιμές, είναι ενδεχόμενο να μειωθεί το θεραπευτικό σχήμα της αντιδιαβητικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη της απώλειας βάρους σε σχέση με τον διαβήτη είναι μακροχρόνια και τονίζουν ότι είναι λανθασμένη η πεποίθηση πολλών ότι ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, εφόσον πάρουμε βάρος και κάνουμε περισσότερο καθιστική ζωή. Για όσους παραμένουν σωματικά δραστήριοι και έχουν φυσιολογικό βάρος ο κίνδυνος αυξάνεται ελάχιστα.

Για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ο έλεγχος βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 70-90%.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 που ακολούθησαν πρόγραμμα απώλειας βάρους παρουσίασαν ύφεση της κατάστασής τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η έρευνα προβάλει τη σημασία της δίαιτας και των αλλαγών του τρόπου ζωής ως αποτελεσματικού μέσου ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη.