“Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία έχουμε συντάξει σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους της ακτοπλοϊκής αγοράς εφαρμόζονται κανονικά” τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα.

Τόσο οι επιβάτες, όσο και το πλήρωμα των πλοίων τηρούν τα υγειονομικά μέτρα υποστήριξε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως “η Ελλάδα έχει καταστεί παγκόσμιο πρότυπο ως προς τη διαχείριση της πανδημίας”. “Τα μέτρα στα πλοία εφαρμόζονται κανονικά” απάντησε ο Υπουργός σχετικά και με τις εικόνες συνωστισμού που εμφανίστηκαν στα beach bar το Σαββατοκύριακο, ενώ συνέστησε “σε κάθε στιγμή πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης πολλαπλών κρουσμάτων σε τουρίστες, “το υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί σχετικά σχέδια. Ήδη στελεχώνται και οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία μας στον νησιωτικό χώρο” τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, γνωστοποιώντας ότι “έχουν εκπονηθεί αντίστοιχα σχέδια. Είμαστε σε μια διαδικασία αντιμετώπισης τέτοιου είδους κρουσμάτων”.

Την ίδια ώρα, “επειδή ο ιός είναι εδώ, δεν έχει περάσει, απαιτείται από όλους μας να επιδείξουμε ατομική ευθύνη” συνέστησε ο κ. Πλακιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι “επειδή έχουμε χτίσει μια πολύ καλή εικόνα για την πατρίδα μας, πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την εικόνα”.

Αναφορικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας, “είτε με είτε χωρίς κορωνοϊό, το λιμενικό σώμα βρίσκεται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα με αποφασιστικό τρόπο και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο” απάντησε ο Υπουργός Ναυτιλίας. “Όταν η Τουρκία παίζει με την ανθρώπινη ζωή, η Ελλάδα δίνει μαθήματα νομιμότητας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής” αντέτεινε ο ίδιος και ξεκαθάρισε ότι “δεν εφησυχάζουμε ούτε λεπτό. Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα”.

Ήδη, “το λιμενικό σώμα έχει καταφέρει και έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταναστευτικές ροές” ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ “είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε σε κάθε περίπτωση τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και το λιμενικό σώμα παραμένει στην πρώτη γραμμή να απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο κάθε πρόκληση”, κατέληξε.