Σημαντική είναι η πτώση της κίνησης στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, με τους εμπόρους και τους παραγωγούς, να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική φάση, παρόλο που μετά την άρση της καραντίνας, έχει επιστρέψει μια μορφή κανονικότητας στη λειτουργία τους.

Οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές που έχουν νόμιμες άδειες και πάγκους για να εργαστούν χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Στους εμπόρους ρουχισμού και υποδημάτων, στους εμπόρους – παραγωγούς αγροτικών ειδών και στους ιχθυοπώληδες.

Η τελευταία κατηγορία τείνει να εκλείψει εντελώς από τις λαϊκές, τόσο λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί για τον κορωνοϊό, όσο και εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης, με τον κόσμο να φοβάται να αγοράσει ψάρια από τους πάγκους.

Πάμε στις άλλες δύο. Η πτώση στην κίνηση στους πάγκους των εμπόρων ρουχισμού και υποδημάτων φτάνει τα 70%, σύμφωνα με τα όσα μας έλεγε ο Δ.Σ. που εδώ και δέκα χρόνια  ασχολείται κυρίως με τις λαϊκές, πουλώντας εσώρουχα, κάλτσες, φανέλες και σορτσάκια.

«Έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που είχαμε, στο διάστημα της πανδημίας, παρόλο που οι τιμές είναι στο ίδιο επίπεδο ή και φθηνότερες ακόμα από ότι πριν σε πολλά από τα είδη».

Η πτώση αυτή δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μόνο σε μία λαϊκή της Πάτρας. «Είναι γενικό» τονίζει ο ίδιος. «Δεν υπάρχει δουλειά και το γεγονός αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα για το επόμενο διάστημα».

Μία από τα ίδια όμως ζουν και οι έμποροι – παραγωγοί που πωλούν στις πάγκους τους φρούτα, πατάτες, κρεμμύδια λάχανα και άλλα. «Έχουμε σημαντική πτώση σε όλα τα είδη» τονίζει η Μ.Σ. που γνωρίζει καλά την κατάσταση τις λαϊκές, ασχολούμενη κυρίως με τις πατάτες και τα κηπευτικά είδη.

«Από όλους τους πάγκους σε κάθε λαϊκή, κάθε φορά ακούγονται παράπονα για τη κίνηση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Το μεροκάματο δεν βγαίνει πολλές φορές και τα έξοδα τρέχουν» τονίζει.

Ανασταλτικός όρος στη λειτουργία στην κίνηση στις λαϊκές, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, θεωρούνται ορισμένα από τα μέτρα που έχουν παρθεί για το φόβο της διασποράς, κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο πρακτικό κομμάτι, αλλά κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας. «Ο κόσμος φοβάται και τα μέτρα μεγαλώνουν το φόβο του» αναφέρουν.