Το θέμα της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος έχει κάνει τους εμπόρους να ανησυχούν, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και τα σχέδια που έχει σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του.

Σύμφωνα με τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, ο φορέας τους έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, προτάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση ο δρόμος να παραμείνει εμπορικός και να μην μετατραπεί σε μια νέα Ρήγα Φεραίου, όπως χαρακτηριστικά λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Ωστόσο, στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα και συζητήθηκε το θέμα, οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη, αλλά ο φορέας τους δεν κλήθηκε καν για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τους εμπόρους το θέμα της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος αφορά άμεσα τον επαγγελματικό τους κλάδο. Πρόκειται για τον πιο εμπορικό δρόμο της Πάτρας που όταν πεζοδρομηθεί θα ανέβει ακόμα περισσότερο η εμπορική του αξία.

«Το ζήτημα δεν είναι να ανέβουν τα ενοίκια κάτι που θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το θέμα είναι η πεζοδρόμηση να λειτουργήσει με ένα τέτοιο τρόπο που να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπορικής αγοράς» τονίζει ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου, Μάκης Μακρής.

Καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, η μόνη συζήτηση που έχει γίνει για το θέμα και στην οποία έχει συμμετάσχει ο επαγγελματικός τους κλάδος, ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων είχε ζητήσει ενημέρωση.

«Από τότε μέχρι σήμερα όσες φορές και αν έχουμε απευθυνθεί στη δημοτική αρχή για να συζητήσουμε για το θέμα μας έχει κλείσει την πόρτα και ουσιαστικά μας έχει βγάλει εκτός» τονίζει ο κ. Μακρής και προσθέτει:

«Φοβόμαστε ότι η νέα Μαιζώνος χωρίς μία κατευθυντήρια γραμμή για τον χαρακτήρα και την διαμόρφωσή της, θα μετατραπεί σταδιακά σε μία Ρήγα Φεραίου, με ολοένα και καινούρια καταστήματα εστίασης να ανοίγουν βγάζοντας τραπεζάκια και τα εμπορικά να αναγκάζονται να φύγουν από εκεί».

Ο στόχος ασφαλώς της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος δεν είναι αυτός. Ο στόχος έχει να κάνει με την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της Πάτρας.

Το έργο της πεζοδρόμησης αυτού του κεντρικού και κομβικού δρόμου του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει.


Η ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης

Το χρονοδιάγραμμα αναφερόταν για τις αρχές του 2020. Το έργο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.  

Όμως για να ξεκινήσει θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό και τον νέο χάρτη του κέντρου της Πάτρας, με βασικότερο από όλα την αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου.

Κάτι που μέχρι ώρας δεν έχει γίνει, με τον δήμο να επιμένει στην αντιδρόμηση και τους κατοίκους της Κανακάρη να αντιδρούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος δεν θα είναι ήπιας μορφής, δεν θα περνούν από εκεί δηλαδή λεωφορεία (είχε συζητηθεί και αυτό), ενώ με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει έως τώρα θα ξεκινά από την Αράτου ή την Κολοκοτρώνη (μία ακόμα λεπτομέρεια που δεν έχει οριστικοποιηθεί) και θα καταλήγει στη Γούναρη.

Το θέμα είναι βέβαια είναι πότε θα τη δούμε…