1. Μολύνσεις

Η χρήση φακών επαφής αποτελεί αυτομάτως παράγοντα κινδύνου για ποικίλες μολύνσεις του οφθαλμού, με προεξάρχουσα την κερατίτιδα. Συγκεκριμένα ένας φακός επαφής, που εφαρμόζει πάνω στο μάτι, ευνοεί την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό μικροβίων στον κερατοειδή, γιατί συνεπάγεται, ότι τα δάκρυα λιμνάζουν ανάμεσα στον κερατοειδή και το φακό επαφής. Εξάλλου, λόγω του φακού επαφής, μειώνεται η κυκλοφορία και ανακύκλωση των δακρύων πάνω στο επιθήλιο, την εξωτερική δηλαδή στιβάδα του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των δακρύων, η μικροβιοκτόνος. Τέλος, υπενθυμίζουμε την πολύ μεγάλη σημασία της σωστής υγιεινής και συντήρησης (δηλαδή του τακτικού καθαρισμού) των φακών επαφής, αφού μεγάλο ποσοστό κερατιτίδων οφείλεται ακριβώς στον πλημμελή καθαρισμό τους.

2. Ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα και ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι υπεύθυνα για τη σωστή ενυδάτωση, αλλά και την πρόσληψη οξυγόνου και λοιπών θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα του επιθηλίου. Όταν όμως ο φακός επαφής εφαρμόζει πάνω στον κερατοειδή, προκαλεί ένα φραγμό προς τα δάκρυα και τον ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά ο κερατοειδής να υποφέρει, να ξεραίνεται, να θρέφεται ανεπαρκώς και να οξυγονώνεται ελλιπώς. Πρακτικά, οι ασθενείς με κακή ή εκτεταμένη χρήση φακών επαφής έχουν συμπτώματα ξηρότητας, τα μάτια είναι συχνά κόκκινα, ερεθισμένα και καίνε. Αν μάλιστα δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα συμπτώματα αυτά στα αρχικά τους στάδια, προκαλούνται πολύ πιο σοβαρές βλάβες, που ενίοτε είναι μη αναστρέψιμες και απειλούν και την όραση του ασθενούς.

3. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Μια τελευταία πιο σπάνια, αλλά συνήθως ιδιαίτερα ενοχλητική παθολογική κατάσταση, είναι η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα, μια ειδική κατηγορία αλλεργικής αντίδρασης του ματιού, που οφείλεται στη χρήση φακών επαφής. Ως αλλεργιογόνο δρα είτε ο φακός επαφής αυτός καθεαυτός, είτε το υλικό κατασκευής του, είτε υπολείμματα από τα διαλύματα, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούμε έντονο ερεθισμό του επιπεφυκότα, ιδίως του ταρσικού (δηλαδή κάτω από το άνω βλέφαρο), φωτοφοβία και κνησμό, τα οποία, επειδή συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα θεραπευτικά κολλύρια, απαιτούν αρχικά απόλυτη αποχή από τους φακούς επαφής έως και την κατάργησή τους.

Συμπερασματικά, οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού αυξάνουν ομολογουμένως την χρήση των φακών επαφής. Η χρήση τους κάνει σίγουρα τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να τους υποτιμήσουμε. Άρα αποφεύγουμε την πολύωρη και άσκοπη χρήση τους και δίνουμε πάντα τη δέουσα προσοχή στο σχολαστικό και επιμελή καθαρισμό τους.

Dr. K. Καϊάφας, MD, Dr. med.,FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς 67, Πάτρα
τηλ: 2614000379, www.drkaiafas.gr