Στον «αέρα» είναι ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, μετά την προκήρυξη του προχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους της Μαιζώνος ήδη αρκετά μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον διαγωνισμό και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε αυτό.

Ωστόσο, η κατάθεση των ολοκληρωμένων προτάσεων του κάθε γραφείου, είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει κάποιους μήνες, αφού χρειάζεται να γίνουν οι ανάλογες μελέτες, σε ένα χώρο μεγάλης γεωγραφικής έκτασης που ξεκινάει από το ύψος του νέου λιμανιού, στο Νότιο Πάρκο και φτάνει κοντά στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις, με την κατάθεση των αντίστοιχων φακέλων θα φτάσουν στα χέρια του δήμου και της επιτροπής που έχει οριστεί, στα τέλη του καλοκαιριού.

Βλέπετε, υπάρχουν αρχιτεκτονικά γραφεία τα οποία έχουν άμεση σχέση με την Πάτρα που έχουν κάνει ήδη ορισμένες προμελέτες για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, γνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί μία πρόκληση για τον κάθε αρχιτέκτονα – σχεδιαστή.

Ο διαγωνισμός λοιπόν είναι από μόνος του μία πρόκληση και τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδος, δεν θα αντισταθούν, γνωρίζοντας ότι το έργο αυτό θα μείνει για δεκαετίες στην Πάτρα, αφορά τις μελλοντικές γενιές και το ενδεχόμενο να πάρουν το πρώτο βραβείο ή ένα από τα πρώτα βραβεία, θα ανεβάσει στα ύψη το επαγγελματικό τους κύρος και το βεληνεκές, γράφοντας κατά μία έννοια, ιστορία.


Το ερωτηματικό για τη Μαρίνα

Αυτό, πάντως, που κάνει εντύπωση σε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αφορά τη Μαρίνα που ως γνωστόν είναι εκτός της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Ρωτούν, δηλαδή, τους λόγους και το γιατί, αν και το θέμα έχει να κάνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Θυμίζουμε ότι η κάθε πρόταση των συμμετασχόντων θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση που έχει δώσει ο δήμος, ο οποίος έχει ανάψει «κόκκινο» για κάθε εμπορική χρήση της παραλιακής ζώνης, τονίζοντας ότι ο χώρος προορίζεται για να είναι ελεύθερος για τους Πατρινούς, με σκοπό την αναψυχή και τη ψυχαγωγία τους.