Πάνω από 400 δημοσιογράφοι «φακελώθηκαν» επί προεδρίας του Μαουρίσιο Μάκρι (2015-19) στην Αργεντινή.

Την αποκάλυψη έκανε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πληροφοριών, με την ευκαιρία των συνόδων της G20 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπουένος Άιρες. Στη λίστα με τα τουλάχιστον 403 ονόματα περιλαμβάνονται δεκάδες δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και πολλοί του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κατατέθηκε μήνυση την Παρασκευή και την Δευτέρα θα παρουσιαστούν όλες οι αποδείξεις» ανέφερε μια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Εκτός από τους δημοσιογράφους, φακελώθηκαν επίσης περίπου 100 πανεπιστημιακοί, διευθυντές εταιρειών και άλλες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών. Τα έγγραφα αυτής της υπόθεσης βρέθηκαν σε τρεις φακέλους που έφεραν τις ενδείξεις «2017», «Δημοσιογράφοι G20» και «Διάφορα» σε ένα χρηματοκιβώτιο, στο γραφείο του τότε διευθυντή επιχειρήσεων της υπηρεσίας αντικατασκοπείας AFI.

Αργεντινή: Φακέλωμα ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις

«Οι αναφορές για τους δημοσιογράφους ήταν περιληπτικές», εξήγησε η πηγή, λέγοντας ότι επρόκειτο κυρίως για πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και με βάση αυτές «ιχνογραφούσαν το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ» τους.

Η Κριστίνα Κααμάνιο, υψηλόβαθμο στέλεχος της AFI, είπε ότι στους φακέλους γινόταν αναφορά «στις πολιτικές προτιμήσεις, τις αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τη στάση τους απέναντι στις φεμινιστικές οργανώσεις», μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες έχει αναθέσει στην Κααμάνιο να ερευνήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, εν όψει της αναδιοργάνωσής της. Στους φακέλους υπήρχαν σχόλια του είδους «τάσσεται πάντα κατά της κυβέρνησης», «είναι πολύ επικριτικός απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση», «διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον περονισμό» ή «στηρίζει την κυβέρνηση».

Ανάλογα με το προφίλ του καθενός, οι φάκελοι έφεραν και χρωματική ένδειξη (πράσινη, κίτρινη και κόκκινη) που πιθανόν είχε ως στόχο να κατευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών στη διαδικασία διαπίστευσης των δημοσιογράφων στις διάφορες συνόδους. Η Κααμάνιο έχει ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος του πρώην διευθυντή της AFI Γκουστάβο Αρίμπας, της υποδιευθύντριας Σιλβίνα Μαϊνταλάνι και διαφόρων πρακτόρων, αλλά και κατά του πρώην προέδρου Μάκρι καθώς εκείνος ήταν που «καθόριζε τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής» που θα ακολουθούσε η υπηρεσία. Οι εν λόγω έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων και άλλων προσώπων δεν είχαν διαταχθεί ούτε εγκριθεί από δικαστές.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Μαουρίσιιο Μάκρι με την υποψία ότι διέταξε να παρακολουθούνται διάφοροι επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, καλλιτέχνες και προσωπικότητες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.