Η περίοδος της ωοτοκίας ξεκίνησε στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και οι ερευνητές του συλλόγου προστασίας για την θαλάσσια χελώνα ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν ήδη τις τρεις πρώτες φωλιές.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμάση, επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κομμάτι που έχει αναλάβει την καταγραφή, αναφέρει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις και σε αριθμούς φωλεοποιήσεων σχετικά με την πορεία που θα έχει φέτος η αναπαραγωγική δραστηριότητα 2020.

«Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή των φωλιών θαλασσίων χελωνών με πεζή παρακολούθηση τις πρωινές ώρες στις αμμώδεις παραλίες από τις 2 Ιουνίου 2020. Έχουν καταγράφει οι τρεις (3) πρώτες φωλιές.

Οι θηλυκές χελώνες ανεβαίνουν στην ακτή για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να εναποθέσουν τα αυγά τους στον αυγοθάλαμο που δημιουργούν με τα πίσω πτερύγια τους.

Εμείς καταγράφουμε τις εξόδους, εντοπίζουμε τα χνάρια-ίχνη τους και χαρτογραφούμε τις θέσεις των φωλιών. Για την προστασία τους πραγματοποιείται οριοθέτηση με ειδική κόκκινη σήμανση και παράλληλα τοποθετείται πινακίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των λουόμενων.

Μετά από 55-70 ημέρες και ανάλογα τη θερμοκρασία της άμμου τα χελωνάκια-οι νεοσσοί θα αναρριχηθούν από την φωλιά τους προς την επιφάνεια της άμμου με μοναδικό προορισμό την θάλασσα. Το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι θα ξεκινήσει…

Πλήρης εικόνα της ωοτοκίας και όλης της δραστηριότητα θα έχουμε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου όπου ολοκληρώνεται η περίοδος της ωοτοκίας και η καταγραφή της εκκολαψιμότητας των φωλιών».


Οι παράκτιες ζώνες του Εθνικού Πάρκου

Οι παράκτιες ζώνες παρακολούθησης στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχουν χωριστεί σε τομείς.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αναλάβει ως περιοχή μελέτης την παραλιακή ζώνη από το Κουνουπελάκι μέχρι τη μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, μήκους 11,5 Km.

Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί την παρακολούθηση από την παραλία Καλόγριας μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από τη μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών.

Η από κοινού προσπάθεια των δύο φορέων στοχεύει στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας για τη διασφάλιση της αναπαραγωγικής επιτυχίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, και στην αναγνώριση και τον περιορισμό των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος στην περιοχή.

Κάθε χρόνο στην προστατευόμενη περιοχή καταγράφονται περίπου 50 με 55 φωλιές, ενώ οι 30 από αυτές χαρτογραφούνται στην παράκτια ζώνη του ΑΡΧΕΛΩΝ.


Το νέο πρόγραμμα στη ζώνη του Λούρου

Πέρα όμως από την Στροφυλιά ο Πατρινός περιβαλλοντολόγος φέτος τρέχει και ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού, την παραλιακή ζώνη του Λούρου.

Ένα μέρος που παίρνουν τα μπάνια τους κάθε καλοκαίρι δεκάδες πολίτες που την επισκέπτονται λουόμενοι από την ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού, Μεσολογγίου και Αγρινίου.

«Είναι ένα πρόγραμμα καινούργιο που τρέχουμε για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων. 

Λίαν συντόμως αναμένουμε τις πρώτες φωλιές σημειώνοντας δε ότι τα παράκτια οικοσυστήματα και οι αμμώδεις παραλίες της περιοχής αποτελούν έναν σημαντικό βιότοπο για την αναπαραγωγή του είδους καθώς χρησιμοποιεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ως τροφικό πεδίο αλλά και χώρο αναπαραγωγής».


Προφυλάξτε τις θαλάσσιες χελώνες και την περιοχή

Παράλληλα μέσω του patrasevents.gr οι υπεύθυνοι για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων (τζιπ, αγροτικά 4x4) κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων των Εθνικών Πάρκων (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»), απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες να συνδράμουν για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αλλά και άλλων ειδών των προστατευόμενης παράκτιων περιοχών (κρινάκι της άμμου, θαλασσοσφυριχτές κτλ.