Θα τσιμπήσει το… δόλωμα;

Στην προβλήτα του Ρίου ερασιτέχνες ψαράδες στήνονται για ώρες, μαζί με το καλάμι τους, περιμένοντας να νιώσουν αυτό το… κάτι που θα σημάνει ότι το δόλωμα έχει κάνει τη δουλειά του.

Το ψάρεμα με το καλάμι αποτελεί μία όμορφη ενασχόληση για αρκετούς Πατρινούς, ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και νεαρούς, πέρα από τους ηλικιωμένους, να δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Τα βασικά στέκια των ψαράδων της Πάτρας, εκεί δηλαδή που στήνουν το σκαμνάκι τους, ρίχνουν το καλάμι με το δόλωμα στη θάλασσα, είναι δύο. Η προβλήτα του Ρίου και ο μόλος της Αγίου Νικολάου στο παλαιό λιμάνι.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα, όπως η Εύα στην Παραλία Πατρών, η Πλαζ, τα Βραχνέικα κτλ. Όμως το μέρος που οι ψαράδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για να δουν το καλάμι τους να τσιμπάει, είναι σίγουρα αυτό του Ρίου της Πάτρας.

Καθημερινά, βλέπει κανείς ψαράδες να ρίχνουν το καλάμι τους, στα νερά του Πατραϊκού, με φόντο τη Γέφυρα, αλλά και τα φέρυ μποτ. Το καλοκαιράκι οι ψαράδες εκεί γίνονται περισσότεροι.

Αν τους ρωτήσεις τι είναι αυτό που αγαπούν στο ψάρεμα με το καλάμι θα σου πουν ότι τους αρέσει η προσμονή και η αναμονή, του να τσιμπήσει το ψάρι. Δεν το κάνουν για να πιάσουν κανένα ψάρι, έτσι και αλλιώς τα ψάρια, έχουν λιγοστέψει, το κάνουν για να περνάει η ώρα τους ευχάριστα.

Ο φωτογράφος Λεωνίδας Αξιώτης είναι ένας από αυτούς που ασχολούνταν παλιότερα με το ψάρεμα και πηγαίνοντας από την προβλήτα του Ρίου, δεν άντεξε και μπήκε στο πειρασμό να τους φωτογραφήσει, σκιαγραφώντας όλη αυτή την υπομονή, την επιμονή και την προσμονή, με φόντο τη μαγεία ενός υπέροχου σκηνικού που θυμίζει σε όλα Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες: