Την Κυριακή της Πεντηκοστής και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζει φέτος το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα.

Η εορτή αυτή, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, στην οποία ανήκει η μονή, μετατέθηκε φέτος, αφού εξαιτίας του κορωνοϊού, οι εκκλησίες ήταν κλειστές.

Μαζί με τις εκδηλώσεις, με τη μονή να ήταν κλειστή, στις 10 Μαΐου όπου εορτάζεται κανονικά η γιορτή του Αγίου Νικολάου, ο πιστοί αναγκάστηκαν να μεταθέσουν και το τάμα τους για να φτάσουν στα Σπάτα με τα πόδια και να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του Αγίου.

Παρά τη ζέστη και το γεγονός ότι είμαστε πλέον για τα καλά σε περίοδο καλοκαιριού, που δεν προσφέρεται και τόσο για περπάτημα, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που ξύπνησαν από τα χαράματα της Κυριακής, ξεκινώντας το ταξίδι τους για να φτάσουν στη μονή.

Είναι ένα τάμα που για πολλούς πιστούς έχει γίνει έθιμο, αφού το εκπληρώνουν κάθε χρόνο, περπατώντας χιλιόμετρα και χιλιόμετρα, περνώντας από πλαγιές και λαγκάδια για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το μοναστήρι λειτουργεί κανονικά και περιμένει τους πιστούς που έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν. Σίγουρα η προσέλευση των πιστών θα είναι μικρότερη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως από την άλλη η πανδημία και ο κορωνοϊός, ίσως να λειτουργήσει σαν ένα κίνητρο για πολλούς για το τάμα τους. Τα θαύμα της πίστης, άλλωστε, είναι ένας συνοδοιπόρος στο διάβα της ζωής…