Σε κακή κατάσταση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της παραλιακής ζώνης της Πάτρας που αποτελεί και πόλο έλξης για τους λιγοστούς τουρίστες που είναι να έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα τους μήνες που ακολουθούν.

Μιλάμε φυσικά για το μόλο της Αγίου Νικολάου, αλλά και την πλατεία κάτω από την Τριών Συμμάχων που οδηγεί στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας. Από το μόλο, περνούν καθημερινά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες Πατρινοί για να κάνουν τη βόλτα τους. Να χαζέψουν τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Από εκεί περνούσαν τα προηγούμενα καλοκαίρια και οι επισκέπτες που κατέφταναν στην Πάτρα, πριν ξεναγηθούν στο κέντρο και στη συνέχεια την Άνω πόλη.

Ο μόλος της Αγίου Νικολάου και το παλαιό λιμάνι της, είναι όπως και να το κάνουμε ένα ιδιαίτερο σημείο για την Πάτρα, με τουριστικό ενδιαφέρον που οι φορείς της πόλης θα όφειλαν να προσέξουν. Να του δώσουν λίγο παραπάνω σημασία.

Παρόλα αυτά η κατάσταση που επικρατεί, μόνο σε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος δεν παραπέμπει. Τόσο στο παλαιό λιμάνι, όσο και στους χώρους γύρω από αυτό.

Χόρτα, σκουπίδια, σπασμένα παγκάκια και άλλα πολλά που μάλλον δεν προκαλούν και την καλύτερη εντύπωση για την Πάτρα, σε έναν επισκέπτη, αλλά και σε μας τους Πατρινούς.

Επιπλέον τα κτίρια γύρω από το μόλο, αλλά και οι χώροι εκεί, έχουν για ακόμα ένα καλοκαίρι καταληφθεί από Ρομά. Χώροι που αντί να αναδειχθούν υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο και συμβάλλουν στην αρνητική εικόνα.

Η παραλιακή ζώνη και ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της είναι σε εξέλιξη. Όμως θαρρούμε για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει δεν χρειάζεται απλώς και μόνο ένας διαγωνισμός.

Χρειάζεται ανάπλαση νοοτροπιών. Από όλους μας. Φορείς και πολίτες…

(Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).