Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε με κιάλι για τους ξενοδόχους της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, είναι ότι το πρωτόκολλο υγιεινής που έχει σταλεί στα ξενοδοχεία τους επιβάλει συγκεκριμένους όρους και μέτρα που τους δυσκολεύουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, αναγκάζοντάς τους σε επιπλέον έξοδα.

Τι λέει το πρωτόκολλο υγιεινής; Μπορεί να μην έχει περιοριστικούς όρους ως προς την πληρότητα των ξενοδοχείων και να μην επιβάλει το… κόψιμο πελατών, όμως έχει άλλους κανόνες οι οποίοι έχουν σαν στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ωστόσο, στη πράξη, η εφαρμογή τους απαιτεί επιπλέον έξοδα για τους ξενοδόχους.

Όροι όπως η αναγκαστική χρήση πλέξι γκλας στους χώρους των εστιατορίων, στις αίθουσες συνεδριάσεων, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Το γεγονός αυτό έχει αναγκάσει τους ξενοδόχους στο να προχωρήσουν σε εργασίες και να μπουν σε ένα σκεπτικό αναδιαμόρφωσης των χώρων τους, σε μία χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν από πουθενά έσοδα, παρά μόνο υποχρεώσεις και έξοδα.

Έτσι, οι επαγγελματίες ξενοδόχοι ανοίγοντας τα ξενοδοχεία τους μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστά λόγω της καραντίνας, βάζουν ξανά το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα, χωρίς να έχουν προβλήματα.

Ήδη τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που έχουν ανοίξει, έχουν προχωρήσει σε αλλαγές των χώρων τους, με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ενώ τις ίδιες αλλαγές και ακόμα περισσότερες, ετοιμάζουν τα εποχικά ξενοδοχεία που, σύμφωνα με τον νόμο, ανοίγουν από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Ίσως για αυτό και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Πάτρας που λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο, επέλεξαν να ανοίξουν στα τέλη του Ιουνίου, γνωρίζοντας ότι η κίνηση έτσι και αλλιώς θα είναι μηδενική αυτή τη χρονική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα από τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πελατών τους – ειδικότερα στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαΐα – είναι ξένοι και έρχονται στη χώρα μας αεροπορικά.

Τέλος, οι όροι και οι νέοι κανόνες, δυσκολεύουν σίγουρα και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκες (κάτω από τον ήλιο και σε συνθήκες καύσωνα πολλές φορές), να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους από απόσταση και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.