6 Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας και όλης της Ελλάδος, κάτι που σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούν να κάτσουν και "εντός" των μαγαζιών, εκτός των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και στους πεζόδρομους.

Η παύση του περιοριστικού αυτού όρου είναι θετική για τον κλάδο της εστίασης, όμως, δεν αλλάζει και πολλά από τα δεδομένα, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες οι περισσότεροι θέλουν να κάθονται "εκτός", ενώ δύσκολα θα ανεβάσει την κίνηση στα καταστήματα, που παραμένει πεσμένη σε ένα ποσοστό της τάξεως του 50% κατά μέσο όρο.

Άλλωστε ο… παραλογισμός σε ορισμένους κανονισμούς που αφορούν την εστίαση συνεχίζεται, δεν αλλάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετά το αλαλούμ που έγινε στον τρόπο λειτουργίας των παραλιακών μαγαζιών, είναι τα όσα ορίζονται για τα νυχτερινά κέντρα και κλαμπ.

Τι ορίζεται; Τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν από τις 7 Ιουνίου, όμως υπάρχει ένας περιορισμός που ξενίζει. Όσοι πάνε για να διασκεδάσουν σε ένα νυχτερινό κέντρο δεν θα μπορούν να κάθονται όρθιοι, ούτε μπροστά από το μπαρ, παρά μόνο σε τραπέζι, τηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο λόγος; Στο όρθιο, σύμφωνα με όσους διαμόρφωσαν τους κανονισμούς, θα υπάρχει συνωστισμός και δεν θα αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Μένει να δούμε πως θα μπορέσουν να δουλέψουν τα μαγαζιά αυτά με τους νέους όρους και τις νέες συνθήκες, με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου να έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους. 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που στους κοινόχρηστους χώρους, στις σκάλες, στις πλατείες και σε άλλα σημεία, εκτός εστίασης, ο ένας κάθεται πάνω στον άλλον σχεδόν και δεν υπάρχει κανένα μέτρο, παρά μόνο μία αναρχία.

«Είναι σίγουρα παράξενο που όλα αυτά τα μέτρα σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την εστίαση, ενώ δίπλα από τα μαγαζιά, σε κοινόχρηστους χώρους, δεν υπάρχει κανένας όρος και περιορισμός, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον κλάδο» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.


Κανένα πρόστιμο μέχρι ώρας

«Οι επαγγελματίες της εστίασης και των νυχτερινών κέντρων θέλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα, έστω και αν ορισμένα μοιάζουν ανέφικτα και μας δυσκολεύουν στη δουλειά μας. Όμως από την άλλη δεν είμαστε ούτε αστυνομικοί, ούτε χωροφύλακες.

Η τήρηση των μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι πάνω από όλα ατομική ευθύνη και αυτό θα πρέπει να το καταβάλουμε όλοι μας».

Πάλι καλά πάντως που στους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την περιφερειακή διεύθυνση υγείας τα κλιμάκια περιορίζονται μόνο στις συστάσεις και όχι σε πρόστιμα.

Μέχρι ώρας δεν έχει πέσει κανένα πρόστιμο. Κι αυτό μάλλον οφείλεται ότι και οι ίδιοι οι ελεγκτές αναγνωρίζουν ότι οι επαγγελματίες προσπαθούν για το καλύτερο, αλλά και ότι το ζήτημα έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη και τη συνείδηση του καθενός μας.