Η μεγάλη πορεία που έγινε την Παρασκευή στο κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έχει και συνέχεια από νεαρούς και νεαρές που αγωνιούν για το αύριο της Γης, βλέποντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, οδηγούν σε αδιέξοδο.

Όσοι έτυχε να περάσουν το πρωί του Σαββάτου από την πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, σίγουρα πρόσεξαν τις σκηνές και τα πανό που είχαν στηθεί εκεί.

Πρόκειται για την ομάδα νεαρών που αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσει την κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διανυκτερεύοντας στην καρδιά της Πάτρας και μένοντας εκεί, ακόμα και όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Είναι μέλη διαφόρων συλλόγων και ομάδων, μαθητές και φοιτητές που σκοπό έχουν να περάσουν μήνυμα και να ξυπνήσουν συνειδήσεις.

«Πρέπει να πάρει πίσω η κυβέρνηση και η πολιτεία το νομοσχέδιο που έχει περάσει για το περιβάλλον, το οποίο έχει σκοπό του να καταστρέψει τις προστατευόμενες περιοχές και τα Εθνικά Πάρκα» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr, ένα από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία διανυκτέρευσης.

Μια πρωτοβουλία που θα συνεχιστεί και το βράδυ το Σαββάτου, ξημέρωμα προς Κυριακή. «Δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν πετύχουμε τον σκοπό μας» προσθέτει.


Δεν είναι άλλωστε το μοναδικό άτομο που διανυκτερεύει εκεί. Το βράδυ της Παρασκευής διανυκτέρευσαν στην πλατεία Γεωργίου 12 άτομα συνολικά, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν 8 και ίσως να γίνουν ακόμα περισσότερα προς το βράδυ. Δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία αυτό. Σημασία έχει για την ομάδα να περάσει το μήνυμα προς την κοινωνία.

Μια ομάδα που δεν έχει ονομασία, δεν προέρχεται από συγκεκριμένους συλλόγους ή συλλογικότητες, δεν έχει εκπροσώπους, είναι αυτόνομη και αγωνιά για τη διάσωση του περιβάλλοντος και όλες τις συνέπειες του ζήτήματος την κλιματική αλλαγή, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τις φυσικές καταστροφές, τις ανεμογεννήτριες, τους άγνωστους ιούς και τόσα ακόμα.  

Ένα ζήτημα που πλέον  - μετά και την πανδημία – αποδείχτηκε ότι επηρεάζει την καθημερινότητα και τις ζωές μας περισσότερο από ποτέ.