Οι μύκητες των νυχιών μπορεί να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας, όμως δεν αποκλείεται να γίνουν ενοχλητικοί – ενώ και το… αισθητικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας συναρπάζει. Αν και σε γενικές γραμμές είναι πιο συνηθισμένη στους ηλικιωμένους, τους άνδρες και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλες ασθένειες που ρίχνουν το ανοσοποιητικό, μπορούν να συμβούν στον καθένα, όπως αναφέρει το vita.

Και από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν είναι εύκολο να τους ξεφορτωθούμε. Αντιθέτως, είναι πολύ πιο εύκολο να τους προλάβουμε!

Πώς θα αποφύγετε τους μύκητες των νυχιών

Επικίνδυνες τοποθεσίες

Τα γυμναστήρια (όταν με το καλό ανοίξουν), οι πισίνες και οι δημόσιες ντουζιέρες αποτελούν επίκεντρα διασποράς των μυκήτων. Για αυτό φροντίστε να μην ακουμπάτε ποτέ στις επιφάνειές τους με γυμνά πόδια. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής όταν πηγαίνετε για μανικιούρ – πεντικιούρ. Αν έχετε λόγους να αμφιβάλλετε, προτιμήστε να φέρετε δικά σας εργαλεία από το σπίτι.

Σωστή περιποίηση

Μην μοιράζεστε ποτέ και με κανέναν το ψαλιδάκι, τον νυχοκόπτη ή τη λίμα των νυχιών σας. Κρατήστε τα νύχια σας κοντά για να περιορίσετε την εξάπλωση των μυκήτων και μην κόβετε ποτέ τα πετσάκια σας. Αυτό το λεπτό δερματάκι, στοχεύει ακριβώς στην προστασία σας από μολύνσεις.

Σχολαστική καθαριότητα

Την ώρα του ντους, καθαρίστε προσεκτικά και τα νύχια σας. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και, αν προτιμάτε τα μακριά νύχια, επενδύστε σε ένα βουρτσάκι για να καθαρίζετε την εσωτερική τους επιφάνεια.

Μείνετε στεγνή

Οι μύκητες αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ευκολία σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν τους προσφέρετε τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωσή τους, φοράτε πάντα γάντια κατά το πλύσιμο των πιάτων και έπειτα αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Προτιμήστε παπούτσια και κάλτσες από υλικά που αναπνέουν και αλλάζετέ τα συχνά – ιδίως μετά την άσκηση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποφεύγετε τα πολύ στενά καλσόν που αυξάνουν την εφίδρωση. Μετά το μπάνιο ή το ντους, στεγνώστε καλά τα πόδια σας με μια πετσέτα πριν φορέσετε κάλτσες.

Μην αφήνετε διόδους

Οι τραυματισμοί των δακτύλων, ανοίγουν τον δρόμο στους μύκητες για να εποικίσουν την περιοχή. Για αυτό είναι σημαντικό να μην τρώτε τα νύχια σας.