Μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και αναστολής κάθε καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, τα τέσσερα Γαλλικά Ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και την Αθήνα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς μέσα από την πολιτιστική εκδήλωση « Bas les masques! Pas encore ! », στα πλαίσια της δράσης "15+1 Carrés D'Art", σε συνεργασία με την 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη. Στην δράση αυτή που ξεκίνησε από τις 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου ανακαλύπτουμε καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και του βιογραφικού του σημειώματος. 

Ανάμεσα στους 15+1 καλλιτέχνες, ο Θεσσαλονικιός Ελληνογάλλος εικαστικός Μάριος Teriade Ελευθεριάδης συμμετέχει με μια πρωτότυπη video-performance με τίτλο «Bas les masques! Pas encore!» (Ας πέσουν οι μάσκες! Όχι ακόμα!), εμπνευσμένη από την δράση αλληλεγγύης Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης που ξεκίνησε τον Μάρτιο ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ο Ηλίας Παπαϊωάννου σκηνοθέτησε και φίλμαρε την video-performance, με τη συμμετοχή του Patrick Comoy, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. To video γυρίστηκε στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. 


« Bas les masques! Pas encore! » : Το IFG δωρίζει υφασμάτινες μάσκες!

Η κινητοποίηση 300 και πλέον μοδιστρών και ραφτών από όλη την Ελλάδα, η αγάπη τους για προσφορά και οι 40.000 μάσκες που έραψαν και παρέδωσαν επισήμως στο Υπουργείο Υγείας, στα Παιδικά Χωριά SOS και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ενέπνευσαν τον εικαστικό, που απέδωσε με χιούμορ την έννοια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο στο βίντεο του, που συνεχίζεται με την διανομή καλλιτεχνικών μασκών σε τέσσερις πόλεις στην Ελλάδα. Έτσι από την Τρίτη 9 Ιουνίου σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και Πάτρα, στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου θα δωρίζονται οι μάσκες, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές σε όλους όσους επιθυμούν να τις αποκτήσουν. Πρόκειται για υφασμάτινες μάσκες διπλής επίστρωσης και ύφανσης, από 100% βαμβάκι πολλαπλών χρήσεων, με θήκη για φίλτρο, που θα ομορφύνουν την καινούργια μας καθημερινότητα! 

(Προσοχή, μόνο μία μάσκα ανά άτομο!)

Δείτε περισσότερα για τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» εδώ.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Teriade Ελευθεριάδης γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δράσεις με εικαστικό χαρακτήρα όπως τα «Φασκιωμένα» αλλά και για την αγάπη του για τα υφάσματα που χρησιμοποιεί χρόνια στα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του, διέθεσε συλλεκτικά υφάσματα γνωστών οίκων από όλο τον κόσμο, της προσωπικής συλλογής του καθώς επίσης και πολλά αγορασμένα από την ελληνική αγορά, καθότι, λόγω των συνθήκων, δεν του ήταν επιτρεπτό να ταξιδέψει τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας. Οι μάσκες έχουν τον δικό τους εικαστικό χαρακτήρα με διαφορετικά μοντέλα και πτυχώσεις σε πάνω από 40 διαφορετικά μοτίβα και υφάσματα και κάποιες δε υπάρχουν σε ένα μόνο αντίτυπο. Ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι ο κάθε φιλότεχνος αποδέκτης θα ταυτιστεί με την δική του προσωπική μάσκα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να κρατήσει ως «ενθύμιον πανδημίας» και φυλαχτό όπως λέει (προστατευμένη στο διάφανο σακουλάκι πλυμένη και σιδερωμένη) για να ξορκίσει το κακό και να αποδυναμώσει τον κορονοϊό!

Οι αποδέκτες των μασκών μπορούν να στείλουν μια προσωπική φωτογραφία (selfie) ή ένα μικρό βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο ώστε ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό και να κάνει ένα βίντεο μετά το τέλος της δράσης.

Σύνδεσμος για αποστολή των selfies, στα σχόλια της ανάρτησης της 7ης Ιουνίου « Jour#14 » - Καλλιτέχνης : Μάριος Teriade Ελευθεριάδης.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη 

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Teriade Ελευθεριάδης σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ στη Γαλλία και Πλαστικές Τέχνες στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Έκδοσης-Εκτύπωσης από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Το 2000 εκλέγεται τακτικός καθηγητής και διευθυντής των εργαστηρίων Έκδοσης-Εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ στη Γαλλία και από το 2011 είναι επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ στο Master Τέχνης και Γραμμάτων, Σύγχρονης Δημιουργίας και Πολιτιστικής Βιομηχανίας.

Το 2001 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Mirο της Μαγιόρκα σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Το 2009 διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης ο Mirο της Μαγιόρκα, ένα Πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σειράς από εννέα εκθέσεις του Miro στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από αίτημα του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Pilar y Joan Miro της Μαγιόρκα, την Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Προεδρίας της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, του Yπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ινστιτούτου Ramon Llull και των Πρεσβειών της Ισπανίας σε Αθήνα και Λευκωσία. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις / “performances” σε διεθνείς εκθέσεις, μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις.

Συμμετέχει ακόμα σε “residencies”, φεστιβάλ και μπιενάλε. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια σημαντικών εκδόσεων, τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και για ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σκηνογραφιών, σκηνικών και κοστουμιών. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης οκτώ συναπτά έτη στο Διοικητικό Συμβουλίου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

http://www.mariosnet.gr

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις ημέρες και ώρες διανομής των μασκών σε κάθε μια από τις τέσσερις πόλεις, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα κάθε Ινστιτούτου 

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: www.ift.gr 

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: www.ifa.gr 

Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας:. https://www.ifa.gr/el/poioi-eimaste/parartimata/larissa

Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας: https://www.ifa.gr/el/poioi-eimaste/parartimata/patra