NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

Κονγκό: Περισσότεροι από 1.300 άμαχοι σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των συγκρούσεων

Sat, 06 Jun 2020 05:12:00 +0300 05:12 Patras Events logo

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν

Σχεδόν 1.300 άμαχοι σκοτώθηκαν και σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω διάφορων συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων και των δυνάμεων ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μέσα σε μερικούς μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ σήμερα κάνοντας λόγο για “πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου”.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξήγησε ότι κάποια από τα περιστατικά που αφορούν σφαγές και διάφορες άλλες ωμότητες ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.

“Είμαι σοκαρισμένη από την αύξηση των βίαιων επιθέσεων εναντίον αθώων αμάχων από ένοπλες ομάδες και από την αντίδραση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας οι οποίες επίσης διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις, περιλαμβανομένων φόνων και σεξουαλικής βίας”, κατήγγειλε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

“Δεν πρόκειται μόνο για επιλήψιμες ενέργειας, αλλά επίσης διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ του πληθυσμού και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που οι συγκρούσεις σε τρεις επαρχίες στην ανατολική ΛΔ Κονγκό –-το Ιτούρι, το Βόρειο και το Νότιο Κίβου-- επεκτάθηκαν, “με καταστροφικές επιπτώσεις για τον άμαχο πληθυσμό”.

Από τις συγκρούσεις αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν χιλιάδες άνθρωποι.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Βόρειο Κίβου από τον Σεπτέμβριο, ενώ 110.000 άλλοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, στο Νότιο Κίβου από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μαΐου, δήλωσε η Μάρτα Χουρτάδο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Στο Νότιο Κίβου οι μετακινήσεις του πληθυσμού αυξήθηκαν σημαντικά από τον Μάρτιο πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader