ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID–19

Η Επιτροπή για την εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου στις συνθήκες επιδημίας COVID-19, στην 19η συνεδρίασή της, την Κυριακή 31.5.2020, εξέτασε τις διαθέσιμες τεχνικές λύσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αποφάσεων 428/16115/22.5.2020 και 429/16125/22.5.2020 της Συγκλήτου του Ιδρύματος στις οποίες επισημαίνεται ότι:
(α) Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξέταση υλοποιείται κατ’ εξαίρεση και μόνον για τις υφιστάμενες έκτακτες συνθήκες, και
(β) Για τις ανάγκες παρακολούθησης και απαρέγκλιτης εφαρμογής των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών για όλα τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της οικείας Σχολής, υπεύθυνος ορίζεται ο Κοσμήτορας κάθε Σχολής, συνεπικουρούμενος από επιτροπή που ορίζεται σε κάθε Τμήμα αυτής αποτελούμενη από μέλη του Τμήματος και τον αρμόδιο τεχνικό υπεύθυνο. Για τις ανάγκες εφαρμογής των ανωτέρω, οι εν λόγω επιτροπές των Τμημάτων και ο οικείος Κοσμήτορας συνεργάζονται με το Τμήμα Δικτύων και την Επιτροπή για την εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου στις συνθήκες της επιδημίας COVID-19 του Ιδρύματος.

Σε εφαρμογή των παραπάνω και μετά από τη συνεκτίμηση των δεδομένων που αφορούν στα τεχνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα η Επιτροπή προχώρησε στην υλοποίηση τεχνικών λύσεων και την επέκταση των ήδη υφισταμένων διευθετήσεων, για τη χρήση τρόπων και μέσων που να διασφαλίζουν κατά το δυνατόν τον αδιάβλητο και ενιαίο τρόπο εξέτασης.

Συγκεκριμένα:

1. Το Τμήμα Δικτύων προχώρησε στην εγκατάσταση νέας πλατφόρμας Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων https://exams.eclass.upatras.gr/, η οποία βασίζεται στο γνωστό λογισμικό ανοικτού κώδικα Open Eclass. Η νέα πλατφόρμα έχει εγκατασταθεί σε σύγχρονους εξυπηρετητές με πολλαπλάσια επεξεργαστική ισχύ και με τις τελευταίες διαθέσιμες εκδόσεις λογισμικού. Η δικτυακή αρχιτεκτονική με την οποία υλοποιήθηκε επιτρέπει μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονα συνδεδεμένων χρηστών και μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα σε αυξημένα φορτία διακίνησης δεδομένων τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν κατά την μεταφόρτωση αρχείων από τους χρήστες στην πλατφόρμα. Το Τμήμα Δικτύων έχει ήδη δημιουργήσει αυτόματα στη νέα πλατφόρμα τους λογαριασμούς του διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 ώστε να επιτρέπεται η άμεση είσοδός τους στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του ιδρυματικού τους λογαριασμού (Upnet ID). Στην νέα πλατφόρμα ενεργοποιούνται αυτόματα και είναι διαθέσιμα στα μέλη του διδακτικού προσωπικού, για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, τα εργαλεία «Ασκήσεις», «Εργασίες», και «Ομάδες Χρηστών» σύμφωνα με τα σενάρια που εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο και περιγράφονται αναλυτικά στο σύνδεσμο https://sfb.sites.upnet.gr/exams/. Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η πλατφόρμα https://exams.eclass.upatras.gr σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την υπηρεσία ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης eclass (https://eclass.upatras.gr), αλλά προτείνεται να αξιοποιηθεί από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού ως συμπληρωματικό εργαλείο στις εξ αποστάσεως εξετάσεις κατά την περίοδο των έκτακτων συνθηκών.

2. Εκδόθηκε ο «Οδικός Χάρτης Διεξαγωγής των Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων Εαρινού Εξαμήνου 2019-2020», στον οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για τις διαδικασίες σε επίπεδο Τμημάτων, διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, καθώς επίσης και για τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

3. Έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή διαδικτυακής επιμόρφωσης (webinars) για τις προβλεπόμενες στην Απόφαση της Συγκλήτου Επιτροπές των Τμημάτων, τα μέλη των οποίων θα ενημερώσουν αναλυτικά το διδακτικό προσωπικό, ανάλογα με τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες εξέτασης στα Τμήματα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2019-2020

Με το υπ΄ αριθ. 67882/Ζ1/30-06-2020 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορά στην διαδικασία χορήγησης στεγαστικού επιδόματος ακαδ. έτους 2019-2020, καθορίζεται το διάστημα υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 έως και την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων https://stegastiko.minedu.gov.gr/
Για ενημέρωσή σας δείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Παροχές: http://www.upatras.gr/el/node/6028
Εγκύκλιος: https://stegastiko.minedu.gov.gr/Files/Egkyklios_Stegastiko_20192020.pdf

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Δυο σημαντικές διακρίσεις έφεραν οι δύο πρώτοι νικητές του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διοργανώνει εδώ και 10 χρόνια με επιτυχία το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή 28η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας από 28-31.5.20 που διοργάνωσε η Σλοβενία. Ο Δημήτρης Κουβαράς από το 1ο ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου έλαβε χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Τάσος Τσιριγώτης από το 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού έλαβε τιμητική διάκριση. Το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών τους συγχαίρει για τη σημαντική τους αυτή διάκριση.