Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Αυτή την ημέρα, σε όλο τον κόσμο διακηρύσσεται η σημασία της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε το 1973 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη με διαφορετικό θέμα, πάνω από εκατό χώρες ανά την Υφήλιο, συμμετέχουν στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (World Environmental Day) διαμορφώνοντας έτσι πρόσφορο πεδίο για την διατύπωση απόψεων και την υποβολή εμπνευσμένων προτάσεων από ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, προς όφελος μιας περιβαλλοντικά ευαίσθητης δράσης και της ενίσχυσης των προσπαθειών για την διατήρηση και διαιώνιση του φυσικού μας πλούτου. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας .

Ο Δήμος Αιγιαλείας με το ξεχωριστό γεωλογικό του ανάγλυφο και της μοναδικής ομορφιάς ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνει στην έκτασή του μέρη σημαντικής φυσικής σημασίας. Περιοχές του δικτύου Natura 2000 όπως η Αλυκή Αιγίου, Φαράγγι Σελινούντα – Όρη Μπάρμπας & Κλοκός, Φαράγγι Βουραϊκού – Όρος Χελμός και ο πρόσφατα ενταγμένος Κορινθιακός Κόλπος, καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης του δήμου Αιγιαλείας και αποτελούν τον φυσικό πλούτο της Αιγιάλειας. Εκτός από τις περιοχές Νatura 2000, υπάρχουν τα Καταφύγια Άγριας ζωής : Αλυκή Αιγίου, Άγιος Νικόλαος (Τράπεζας – Διακοφτού – Μαμουσιάς, Βαλιμή – Περιστέρα, τα Τοπία Φυσικού Κάλλους : Βράχος Αγ. Λεοντίου Μονής Ταξιαρχών, Λίμνη Τσιβλού, Μπουφούσκια Αιγίου, Φαράγγι Βουραϊκού ( Εθνικό Πάρκο).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Αιγιάλειας, είναι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση ενός μοντέλου ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια αναγκαία συμπεριφορά που πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα κάθε πολίτη, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμος Αιγιαλείας συνεχίζει την εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με τη συμμετοχή στην ανακύκλωση και προχωράει στη δημιουργία πράσινων γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Στις πράσινες γωνίες, θα γίνεται απόρριψη των ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους και κώδωνες.

Αναλυτικές οδηγίες για τα υλικά που ανακυκλώνουμε:

Στον Μπλε Κάδο:

Χαρτί: Βιβλία, Έντυπα, Εφημερίδες, Περιοδικά, Τετραπάκ από γάλα, Χαρτί περιτυλίγματος, Σακούλες Χάρτινες, Κουτιά από δημητριακά, μπισκότα, Κουτιά απορρυπαντικών, Κουτί πίτσας, Χαρτοκιβώτια ηλεκτρονικών συσκευών.

Πλαστικό: Κεσεδάκια από γιαούρτι, βούτυρο ,Μπουκάλια αναψυκτικών, Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, Μπουκάλια νερού, Μπουκάλια από σαμπουάν,

Μπουκάλια από γάλα, Πλαστικά ποτήρια/πιάτα, Σακούλες πλαστικές, Σωληνάρια οδοντόκρεμας, Τετραπάκ από γάλα, Πλαστικά ταψάκια, Φίλμ περιτυλίγματος, Πλαστικές θήκες CD/DVD

Αλουμίνιο – Λευκοσίδηρος: Αλουμινόχαρτο, Αλουμινένια ταψάκια φαγητού, Κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών, Δοχεία ελαιολάδου, Τσίγγινο δοχείο φέτας, Γάλα εβαπορέ, Συσκευασίες τοματοπολτού, τόνου, ζωοτροφών.

Στον Μπλε Κώδωνα:

Γυαλί: Βαζάκια τροφίμων, Μπουκάλια λαδιού, Μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, Μπουκάλια κρασιού, Μπουκάλια νερού .