Πέρα από τα σχολεία που πλέον ξεκίνησαν την λειτουργία τους και μετά την επιστροφή των μικρών μαθητών στις αίθουσες των δημοτικών, το μάθημα πλέον έχει αρχίσει και για τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Ένας κλάδος βέβαια που στο διάστημα της πανδημίας αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα ήταν αυτός των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, με πολλούς μαθητές να αναγκάζονται να σταματούν την εκπαίδευση τους, καθώς τα συμβατικά μαθήματα διακόπηκαν και ξεκίνησαν αυτά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όμως εκτός από το ότι δεν είχαν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στο διαδίκτυο για να παρακολουθούν τα μαθήματα on line, υπήρξαν και ορισμένα φροντιστήρια που δεν είχαν την ανάλογη υποδομή για να αναπτύξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Το γεγονός αυτό δημιούργησε αρχικά έναν αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενόγλωσσων φροντιστηρίων της Πάτρας Μάνος Μακρίδης. Σταδιακά όμως τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν και στο τέλος της πανδημίας όλα σχεδόν τα φροντιστήρια είχαν αναπτύξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ακόμα και το 20% αυτών που αρχικά δεν είχαν καν πρόσβαση.

«Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας» τονίζει ο κ. Μακρίδης. Τα προβλήματα όμως για τον κλάδο δεν σταμάτησαν εκεί. Πολλά από τα φροντιστήρια αντιμετώπισαν πρόβλημα στην καταβολή των διδάκτρων, καθώς αρκετοί γονείς των μαθητών δεν πείστηκαν ή δεν θέλησαν να πειστούν γα τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Ουσιαστικά οι μήνες της πανδημίας πήγαν χαριστικά» τονίζει ο κ. Μακρίδης.

Επιστροφή με αισιοδοξία

Πλέον βέβαια τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια ξεκίνησαν και πάλι μαθήματα.

Η αρχή έγινε με τους μαθητές της Γ' λυκείου στα μέσα του μήνα, ενώ οι τελευταίοι ήταν οι μαθητές του δημοτικού στις αρχές αυτής της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας για τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εναπόκειται στην επιλογή του σπουδαστή το αν θα συνεχίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή θα επιστρέψει στις αίθουσες των φροντιστηρίων.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» τονίζει ο κ. Μακρίδης. Οι περισσότεροι από τους μαθητές ήδη έχουν επιστρέψει. Έτσι και αλλιώς τα τμήματα των φροντιστηρίων ήταν ολιγομελή και δεν υπάρχει θέμα αποστάσεων ασφαλείας.

Πάντως, η σπουδαστική περίοδος θα επεκταθεί για το σύνολο σχεδόν των φροντιστηρίων, καθώς οι τελικές εξετάσεις των ανώτατων πτυχίων στους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς φορείς έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Αύγουστο. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μοναδική βοήθεια του κράτους στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ήταν τα 600 ευρώ σε αυτούς, ενώ το σύνολο των εργαζόμενων τους πήρε το επίδομα των 800 ευρώ.