Νέα πτώση ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, εν μέσω κορωνοϊού, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.

Οι αγορές μειώθηκαν για σχεδόν το σύνολο των προϊόντων, περιλαμβανομένων των τροφίμων και των ποτών, με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό να ισχύουν για όλο τον μήνα.

Πτώσεις σε πωλήσεις λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11,7% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 19,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μειώσεις 15% και 22,3%, αντίστοιχα. Η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη από το 1999 που ανατρέχουν τα στοιχεία της Eurostat, υπερβαίνοντας την πτώση 11,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο. Η ετήσια πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ από το 2000 που υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ενώ ήταν επίσης τετραπλάσια σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου 2009, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-2009.

Τα καύσιμα σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση εν μέσω κορωνοϊού

Το μόνο αισιόδοξο σημείο ήταν η μηνιαία αύξηση κατά 10,9% στις ταχυδρομικές παραγγελίες και τις αγορές μέσω διαδικτύου. Ακόμη και οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού όπως και φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων σημείωσαν πτώση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων αφορούσαν τα καύσιμα αυτοκινήτων και τα ρούχα, παπούτσια και υφάσματα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε μηνιαία βάση σημειώθηκαν στη Μάλτα και την Ιρλανδία, ενώ σε ετήσια βάση στη Γαλλία και την Ισπανία. Δεν υπήρχαν στοιχεία για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Φινλανδία ήταν η μοναδική χώρα που κατέγραψε μηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων (0,3%).