Τα γυμναστήρια μπορεί να ανοίγουν από τις 15 Ιουνίου και μετά, αλλά η ζημιά που έπαθαν οι επιχειρήσεις του κλάδου, μοιάζει να είναι ανεπανόρθωτη και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στη συνέχεια για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες.

Το διάστημα της πανδημίας ήταν πραγματικά ματωμένο για τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων και τους εργαζόμενους τους.

«Χάθηκε η πιο γόνιμη περίοδος για μας που δεν είναι άλλη από τους μήνες του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαΐου» μας έλεγε ο Μιχάλης Κοντογιάννης, επαγγελματίας του κλάδου που έχει χρόνια το δικό του γυμναστήριο.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο ο χρόνος της πανδημίας. Το μετά είναι ακόμα δύσκολο. «Ανοίγουμε σε μία περίοδο, όπως είναι ο Ιούνης, δηλαδή, σε μία περίοδο που υπό κανονικές συνθήκες αρκετά γυμναστήρια θα έκλειναν για το καλοκαίρι.

Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ασφαλώς ο Αύγουστος  είναι νεκροί μήνες για τα γυμναστήρια, αυτό είναι γνωστό. Ουσιαστικά η κίνηση ξεκινάει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μιλάμε έτσι ουσιαστικά για ένα διάστημα όχι δύο ή τριών μηνών, όπως είναι το διάστημα της πανδημίας, αλλά για ένα εξάμηνο. Μπορεί να κρατηθεί μία επιχείρηση όταν είναι κλειστή για έξι μήνες;» αναρωτιέται, μιλώντας στο patrasevents.gr.

Την ίδια στιγμή τα έξοδα όλο αυτό το διάστημα έτρεχαν. "Τα γυμναστήρια είναι επιχειρήσεις που έχουν έξοδα από 1.000 ευρώ το μήνα έως και πάνω από 5.000. Όλο αυτό το διάστημα αναγκαστήκαμε να εργαστούμε μέσω διαδικτύου". 

Αβεβαιότητα, πάντως, επικρατεί και στις συνδρομές. Υπήρξαν πελάτες που έχοντας πληρώσει τους μήνες που τα γυμναστήρια ήταν κλειστά ζήτησαν τα χρήματα τους πίσω και άλλοι που χρωστούσαν και «εξαφανίστηκαν» στην πανδημία.

Κανείς δεν ξέρει ποιοι από αυτούς τους πελάτες θα αποφασίσουν να επιστρέψουν πίσω για να γυμναστούν, ιδιαίτερα στην καρδιά του καλοκαιριού.


Οι όροι τους αφαιρούν πελάτες και δουλειά

«Το σίγουρο είναι ότι με τους όρους που έχουν τεθεί για την λειτουργία μας που σίγουρα θα πρέπει να εφαρμοστούν για την ασφάλεια όλων μας, θα χάσουμε πελάτες, δεν θα μπορούν να βρίσκονται όλοι την ίδια ώρα στο γυμναστήριο». 

Επιπλέον, σε εκκρεμότητα είναι οι ακριβείς όροι, σύμφωνα με τους οποίους τα γυμναστήρια θα λειτουργούν.

«Περιμένουμε. Το μόνο σίγουρα ότι η κίνηση θα γίνεται ουσιαστικά με ραντεβού και μετά από κάθε ραντεβού θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής απολύμανση και καθαρισμός των οργάνων, τα οποία θα είναι σε απόσταση μεταξύ τους».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε κάθε 15 τετραγωνικά θα αντιστοιχεί ένας πελάτης γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα μικρά γυμναστήρια.

Άγνωστο επίσης είναι για την ώρα το τι θα γίνει με τα ομαδικά προγράμματα που σε πολλά γυμναστήρια αποτελεί το κύριο μέρος της δουλειάς τους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών γυμναστηρίων δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε το επίδομα των 800 ευρώ. Με λίγα λόγια ανεργία, χωρίς έσοδα από πουθενά…