Η εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ρίου είναι αποκαρδιωτική. Εγκατάλειψη παντού. Η κατά κάποιους «συνοικία πλουσίων», αποτελεί ντροπή για την πόλη μας.

Όλοι οι φορείς, στην υποτιθέμενη φροντίδα τους να τονώσουν και να προβάλλουν την Αχαΐα ως τουριστικό προορισμό, δεν κάνουν καμία αναφορά στην βελτίωση της εικόνας της περιοχής αυτής που μάλλον σε τριτοκοσμική χώρα παραπέμπει.

Μην ξεχνάμε ότι το Ρίο είναι η περιοχή που πρωτοαντικρίζει κάποιος όταν διασχίζει τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η οποία αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται μόνο και μόνο για να θαυμάσουν αυτό το έργο σε συνδυασμό με το υπέροχο κάστρο που είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας. Το κακό είναι ότι αναγκαστικά βλέπουν και τα πέριξ.

Η παραλία ανατολικά και δυτικά της γέφυρας όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, παρά τις προσπάθειες των μεμονωμένων επιχειρηματιών, ενισχύει την εικόνα της εγκατάλειψης αφού δεν έχει ενταχθεί σε έναν ενιαίο σχεδιασμό βελτιωτικών παρεμβάσεων που θα βοηθούσε και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Συνεδριακό Κέντρο και το Πανεπιστήμιο έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα συνεχώς ανανεωμένου κοινού που η θελκτικότητα της περιοχής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρόνο παραμονής του.

Αντί για αυτό, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή έχουμε μια αποχέτευση που δεν συνδέεται ποτέ, δίνοντας άλλοθι σε κάποιους ασυνείδητους να διοχετεύουν τα λύματα στη θάλασσα που κολυμπούν και τα παιδιά τους.

Οι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή και του καζίνο, είναι διαλυμένοι και επικίνδυνοι. Δεν υπάρχει πουθενά επαρκής ηλεκτροφωτισμός, κάτι που καθιστά αδύνατο ακόμα και έναν απλό περίπατο αφού δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Τα χόρτα και τα σκουπίδια δημιουργούν ασφυξία σε μια περιοχή που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

Από ότι φαίνεται, όμως, τα τέλη έχουν αυξηθεί χωρίς ούτε οι κάτοικοι της περιοχής να απολαμβάνουν τα αυτονόητα, ούτε η πόλη να εισπράττει τα οφέλη που θα έφερνε η εικόνα που αξίζει σε αυτό το κομβικό σημείο της.