Η γύρη επηρεάζει κάθε άνοιξη αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα της γνωστής εποχικής αλλεργίας, όπως είναι η καταρροή, το επίμονο φτέρνισμα ή ακόμα και δακρύρροια ή κάψιμο στα μάτια. Η γύρη όμως, σύμφωνα με νέα δεδομένα, φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά και την επιδερμίδα του προσώπου, όπως συμβαίνει με τους ρύπους της ατμόσφαιρας και την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως αναφέρει το vita.

Επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου

Είναι πλέον γνωστό ότι η γύρη έχει άμεση επίδραση στο δέρμα, καθώς μπορεί ακόμα και να εισέλθει μέσα από τα τριχοθυλάκιά του. Μία από τις σημαντικότερες επιδράσεις είναι ο περιορισμός της παραγωγής κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που δίνει στο δέρμα την δύναμη και την ελαστικότητά του. Χωρίς αυτό, το δέρμα τείνει να φαίνεται χαλαρό με λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Επηρεάζει την λειτουργία του επιδερμικού φραγμού

Αν η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού αποδυναμωθεί, τότε το δέρμα τείνει να γίνεται ξηρό ενώ μπορεί να αισθανθείτε και ερεθισμό. Ο επιδερμικός φραγμός παραπέμπει στην κεράτινη στιβάδα και τον υδρολιπιδικό μανδύα που την καλύπτει. Όταν ο μανδύας αυτός επηρεαστεί, η επιδερμίδα δεν λειτουργεί πλέον ως φυσικός φραγμός, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο διαπερατή στα αλλεργιογόνα.

Μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη απόκριση

Η εν λόγω φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί ως εξάνθημα, φαγούρα ή ερυθρότητα. Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτα στον ερεθισμό από την γύρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άτομα με ακμή ή λιπαρή επιδερμίδα εμφανίζουν ανοσία. Για να αντιμετωπίσετε τις επιδράσεις αυτές, είναι σημαντικό να προσφέρετε στο δέρμα σας περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας.