Δεν είναι λίγοι οι βανδαλισμοί που γίνονται κατά καιρούς στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες, να έχουν γίνει θεατές μιας κατάστασης που συνεχώς υποβαθμίζει, την ομορφότερη ίσως πλατεία της Πάτρας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους βανδαλισμούς προέρχονται από ρομά που πλέον διαμένουν σε κοντινούς με την πλατεία οδούς ή σε άλλες γειτονικές περιοχές, όπως είναι η συνοικία της Αγίας Τριάδας και των Προσφυγικών.

Η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων συνεχίζει να προσφέρεται για αυτούς σαν μια μορφή εξοχής για την αναψυχή τους και την… ηλιοθεραπεία τους, κάνοντας κατάληψη στα παγκάκια.

Επιπλέον, ομάδες νεαρών, τις νυχτερινές ώρες, έχουν μετατρέψει το πάνω μέρος της πλατείας σε στέκι τους, κάνοντας φασαρία και ενοχλώντας πολλές φορές τους περαστικούς.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς υποβάθμισης της πλατείας – με ευθύνη τόσο του δήμου, όσο και των αρχών, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής – είναι οι βανδαλισμοί.

Ο πιο πρόσφατος αφορούσε ένα μαρμάρινο παγκάκι της πλατείας που κάποιο θέλησαν να το σπάσουν. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τον δήμο να υπάρξει μία φύλαξη στην παιδική χαρά και στους χώρους εντός της πλατείας, να βάλει περισσότερο φωτισμό τις νυχτερινές ώρες, ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι και να κάνει κάτι με το συντριβάνι, που κάποτε αποτελούσε την ατραξιόν των Υψηλών Αλωνίων.

Όσο για του καταστηματάρχες; Ζητούν από την αστυνομία να μεριμνήσει για να σταματήσει η επαιτεία, ένα φαινόμενο που τους δημιουργεί πρόβλημα στα μαγαζιά τους, με ορισμένους μάλιστα από αυτούς να έχουν μία επιθετική συμπεριφορά, όταν τους ζητούν να μην ενοχλούν τους πελάτες.

(Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Ανδρεόπουλου).