«Καμπανάκι» για όσους εφησυχάζουν με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα χτύπησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων.

«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός.», τόνισε ο καθηγητής για να προσθέσει πως «ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος.»

Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη.

«Στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. Παίζουμε με τη φωτιά. Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός.» τόνισε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες»
Για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στη χώρα ο κ. Σύψας είπε πως δε μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σημείωσε δε, ότι το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τις 15/6 δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες, συμπλήρωσε.

Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο καθηγητής.

Τέλος, για τα μέτρα στις παραλίες ο κ. Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες. Επίσης, το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες θα επιτραπεί.

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα
Εν τω μεταξύ, τους φόβους για εκ νέου έξαρση του κοροναϊού στη χώρα, τους οποίους αναζωπύρωσαν τα 12 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε πτήση από το Κατάρ, ήρθε να επιβεβαιώσει νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναφορικά με τον βαθμό εφησυχασμού των Ελλήνων απέναντι στον φονικό ιό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ALCO, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία του κοροναϊού.

Δεδομένου λοιπόν ότι ανησυχητικός αριθμός συμπολιτών μας δηλώνουν «αδιάφοροι» για τον κοροναϊό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών για το ενδεχόμενο «εισαγόμενων» κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σύνορα, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο δεύτερου κύματος κοροναϊού, που θα διαλύσει όλα όσα χτίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια δε στιγμή που σημαντικό ποσοστό έχει «χαλαρώσει» σε ό,τι αφορά την πανδημία, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι δεν ακολουθούν με την απαιτούμενη ευλάβεια τα μέτρα προστασίας, το 83% δηλώνει πως συμφωνεί με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία.

Γενικά το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας αποτυπώνει εικόνα αποδοχής για τα σχετικά με τον κοροναϊό μέτρα, αλλά ταυτόχρονα και χαλάρωσης σε σχέση με την εφαρμογή τους.