Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ) ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας συμμετέχει στη συγκέντρωση της Πέμπτης 4 Ιούνη για την προάσπιση της Υγείας του λαού!

"Κάθε λαϊκή οικογένεια βιώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας, για ασθενείς, αλλά και εργαζόμενους, πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά. Η αναστολή των λειτουργιών των νοσοκομείων, λόγω του κορωνοϊού, διαμόρφωσε μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού. Χιλιάδες ραντεβού έχουν αναβληθεί, παραμένουν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκατοντάδες ασθενείς είναι στην αναμονή για ραντεβού και χειρουργεία, ενώ με δεδομένη αυτή την κατάσταση και νέες ανάγκες να προστίθενται καθημερινά θα περάσουν μήνες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς, και να λειτουργούν με ασφάλεια και με σχετική ομαλότητα τα νοσοκομεία.

 Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων -που ακολουθεί τις επιταγές της ΕΕ στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας, οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν, όλα αυτά τα χρόνια την υγεία στην αγκαλιά των επιχειρηματικών ομίλων και τον συνεχή υποβιβασμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ και της κερδοσκοπίας στα τεστ για τονcovid_19. Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, με μοναδικούς κερδισμένους τους οι επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της Υγείας.

Στην περιοχή μας χιλιάδες ασθενείς βίωναν και πριν την πανδημία τις συνέπειες από τις ελλείψεις κλινών, φαρμάκων, ιατρικών υλικών, αλλά και την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Στην πόλη μας είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το κλείσιμο του Νοσημάτων Θώρακος, που αποτελούσε νοσοκομείο που κάλυπτε βασικές ανάγκες (ειδικά σε πνευμονολογικές παθήσεις) και το κλείσιμο του 409, οι κλίνες μειώθηκαν, και το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο.  Η υποβάθμιση και η έλλειψη προσωπικού ειδικοτήτων, αλλά και ιατρικών μηχανημάτων στα Κέντρα Υγείας του Νομού δημιουργεί επιπλέον προβλήματα όχι μόνο για τους κατοίκους περιφερειακά της Πάτρας, αλλά συνολικά στην περιοχή, αφού όλοι τελικά καταλήγουν στο ΠΓΝΠ του Ρίου και το ΓΝΠ ‘Άγιος Ανδρέας’.  

Επικίνδυνη είναι και η έλλειψη ογκολογικού νοσοκομείου σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Οι καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται σε ένα τμήμα τακτικών ραντεβού για τις θεραπείες, ενώ οι χημειοθεραπείες πραγματοποιούνται ακόμα και σε διαδρόμους βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Για τις γυναικολογικές εξετάσεις και τον προληπτικό έλεγχο στα νοσοκομεία η αναμονή ξεπερνούσε το δίμηνο (πριν την πανδημία), με την πλειοψηφία των γυναικών να καταφεύγει σε ιδιώτες, ενώ σε ιδιώτες έχει εκχωρηθεί ένα σύνολο εξειδικευμένων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τραγικές είναι και ελλείψεις για την ιατρική φροντίδα των παιδιών. Το μόνο παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής είναι το Καραμανδάνειο, που εξυπηρετεί όλη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όλη αυτή η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, στην Περιοχή, αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο, διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Φτάνει πια!

Η Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα για όλες και όλους και οφείλει να γίνεται με ευθύνη του κράτους, με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της!

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Άμεση και ασφαλής επαναλειτουργία όλων των τμημάτων των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Πλήρη στελέχωσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό.
 • Ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των τακτικών ιατρείων όλων των νοσοκομείων στην πόλη μας, τηρώντας όλους τους κανόνες για την προστασία της υγείας ασθενών και προσωπικού.
 • 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες ασθενείς.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά τμήματα των ιδιωτικών κέντρων υγείας και του ιδιωτικού νοσοκομείου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
 • Να γίνουν τώρα προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία της πόλης μας, μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε καθαριότητα, φύλαξη και μαγειρεία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.
 • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
 • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση για SARS-CoV-2 σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις μονάδες δημόσιας υγείας.
 • Πλήρη κάλυψη των αναγκαίων διαγνωστικών, προληπτικών εξετάσεων, του προγεννητικού ελέγχου, αλλά και της διαδικασίας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς και εξειδικευμένων εξετάσεων κατά την εγκυμοσύνη.                                                                                                            

Ταυτόχρονα διεκδικούμε:

 • Αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου απασχολούνται πάνω από 2000 εργάτες.
 • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό, το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να είναι το νοσοκομείο, κέντρο αναφοράς για πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας.
 • Να γίνει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτηρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ Παίδων και παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
 • Άμεση δημιουργία σύγχρονου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο κτήριο του πρώην Νοσοκομείου 409, με συντήρηση και ανακατασκευή του κτηρίου, στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με τη δημιουργία ενός τέτοιου νοσοκομείου, θα αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία και θα υπάρχει μεγαλύτερη και με ασφάλεια φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, χωρίς τον κίνδυνο λοιμώξεων από άλλα νοσήματα, χωρίς αναμονή για τη θεραπεία τους, χωρίς θεραπείες που γίνονται στους διαδρόμους νοσοκομείων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ανανέωση του εξοπλισμού τους. Δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην Ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών.
 • Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6η ΥΠΕ, που μένουν κλειστές λόγο έλλειψης προσωπικού. Είναι χιλιάδες τα περιστατικά που περιμένουν για αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά, τροχαία, κτλ και πολλές φορές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα.

ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ! ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00μμ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ" αναφέρει η ανακοίνωση.