Η βουλευτήςΑχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, συμμετείχε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση), χθες Τρίτη 2.6.

Αναλυτικά η ομιλία:

Κυρία Κεραμέως θέλω να σας πω ότι μερικές φορές το θράσος ξεπερνάει κάθε όριο. Σας ακούω να λέτε ψέματα με απίστευτα μεγάλη άνεση και  να δημιουργείτε εντυπώσεις. Θα σας ρωτήσω λοιπόν: θυμάστε πως ήταν τα σχολεία το 2015; Πότε άνοιξαν για πρώτη φορά στην ώρα τους; Θυμάστε αν είχαν βιβλία τα σχολεία ή αν λειτουργούσαν με φωτοτυπίες; Θυμάστε σε τι κατάσταση ήταν η ειδική αγωγή και τί αγώνας δόθηκε από τον κ. Φίλη –ήμασταν μαζί τότε στο Υπουργείο Παιδείας και γνωρίζω την κατάσταση- για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του το πιο ευαίσθητο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος που είναι η ειδική αγωγή; Θυμάστε πως ήταν τα πανεπιστήμια και τι αγώνας δόθηκε και εκεί για να μπορέσουμε να δώσουμε τις θέσεις από τις οποίες κάποιες δεν έχετε ακόμα δώσει στα πανεπιστήμια; Θυμάστε πως ήταν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών; Πως ήταν η ηλεκτρονική κατάσταση που τώρα μιλάτε για ηλεκτρονική ψηφιοποίηση, πότε έγιναν για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές εγγραφές, οι ηλεκτρονικές μετεγγραφές; Θα είχα να σας υπενθυμίσω πάρα πολλά. 

Μας λέτε συνεχώς για εκσυγχρονισμό στα θερινά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια. Τα κάναμε πριν από εσάς, απλώς δεν τα αντιληφθήκατε. Απλώς εμείς δεν έχουμε έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό να λέει χίλιες φορές την ημέρα τι έχουμε κάνει και πολλές φορές να αποκρύπτει έχουμε κάνει. Σας λέω λοιπόν ότι θερινά προγράμματα λειτούργησαν στην Αρχαία Ολυμπία και ήρθαν και φοιτητές και πρόσφυγες και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και έγινε μία ευρεία συζήτηση, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια, για να γίνει το ευρωπαϊκό διαβατήριο σπουδών. 

Κυρία Κεραμέως είπατε ότι ψηφίσαμε εναντίον των προσλήψεων. Πείτε μου το νομοσχέδιο που ήρθε για τις προσλήψεις και το καταψηφίσαμε. Εννοείτε προφανώς τον προϋπολογισμό. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πότε ήταν κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης; Να κάνετε αναφορά. Δεν θα μένουν αναπάντητα αυτά που λέτε, το έχουμε ζήσει επί πολλά χρόνια και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τώρα να μιλάτε στου κρεμασμένου το σπίτι για σκοινί. 

Σήμερα ακούσαμε τους φορείς στην πρωινή επιτροπή. Διαπίστωσα πως αυτοί που επαίνεσαν με ενθουσιασμό το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως γενναίο βήμα ήταν o Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων και τα Φροντιστήρια. Το Υπουργείο και ο Υπουργός Παιδείας είναι για τα ιδιωτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών; Δεν είναι καταρχάς και καταρχήν για τη διασφάλιση της δημόσιας εκπαίδευσης; Αυτό δεν το είδαμε σήμερα και λυπάμαι πάρα πολύ. 

Κυρία Κεραμέως μας αναφέρατε την ΟΛΜΕ ότι διαφώνησε για το σύστημα του καταλόγου των προσλήψεων, πράγμα το οποίο εντωμεταξύ εσείς δεν αλλάζετε. Είναι όλοι αυτοί οι εξυπνακισμοί που δημιουργούν εντυπώσεις. Κυρίως για την Παιδεία δεν θα επιτρέψουμε εξυπνακισμούς αυτού του είδους. 

Αναφέρεστε επανειλημμένα στον εκσυγχρονισμό. Είναι η επαναφορά της διαγωγής εκσυγχρονισμός; Θα ήθελα πολύ να ακούσω την επιχειρηματολογία σας. Πριν να την καταργήσουμε οριστικά είχε πέσει σε πλήρη ανυποληψία. Γιατί λοιπόν την επαναφέρετε; Είναι αυτό εκσυγχρονισμός; Είναι εκσυγχρονισμός η αύξηση των μαθητών στις τάξεις; Αυτό βλέπουμε στις Ευρωπαϊκές χώρες; Είναι εκσυγχρονισμός η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων; Η τράπεζα Θεμάτων; Μήπως θυμάστε τη σχολική διαρροή που είχαμε όταν υπήρξε η Τράπεζα Θεμάτων; Ποιο είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντάει το Υπουργείο Παιδείας; Για να μην έχουμε σχολική διαρροή. Και να μην σπρώχνουμε τα παιδιά σε αμφίβολου τύπου μαθητείες, σε ιδιωτικά κολλέγια. Αυτό γίνεται με την Τράπεζα Θεμάτων. Είναι εκσυγχρονισμός το να αποκλείονται από το εκλεκτορικό Σώμα τις Πρυτανικές αρχές, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ  με το επιχείρημα μάλιστα ότι έχουν ακαδημαϊκό έργο οι Πρυτανικές Αρχές; Διοικητικό είναι κατεξοχήν το έργο των Πρυτανικών Αρχών. Εντωμεταξύ ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ σηκώνουν το μεγάλο βάρος του ακαδημαϊκού έργου. Γιατί λοιπόν αυτή η πρώτη και η δεύτερη ταχύτητα; Γιατί δημιουργείτε μία ΕΛΙΤ μέσα στο πανεπιστήμιο; Υπάρχει διαβάθμιση στα μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ αλλά να αποκλείονται από το εκλεκτορικό σώμα; 

Κλείνω με τα ξενόγλωσσα προγράμματα.. Δεν υπήρχαν ξενόγλωσσα προγράμματα; Εμείς δεν είχαμε κάνει ;Δεν είχαν θεσπιστεί στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο; Γιατί τώρα ερχόμαστε με ξενόγλωσσα προγράμματα όπου έχουμε αλλοίωση του ακαδημαϊκού και του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου. Όπου συντάσσεται το πανεπιστήμιο, γίνεται το think tank της αγοράς για την απορρύθμιση εργασίας.  Τι σημαίνει το διπλό πτυχίο αν δεν σημαίνει υπονόμευση του βασικού …. 

Αυτό είναι μία business εξωστρέφεια, που αποποιείται των ευθυνών του το Υπουργείο λέγοντας ότι δίνει ελευθερίες στα πανεπιστήμια. Άλλο είναι η ελευθερία -η ελευθερία είναι πολιτικός όρος και προϋποθέτει ισότητα- και άλλο πράγμα η ασυδοσία. Ήθελα να ήξερα αν αυτή η «μπίζνα» της εξωστρέφειας() τη χασούρα ποιος θα την πληρώσει; Αν δεν έρθουν αυτοί οι φοιτητές ή αν οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί απαιτούν χρήματα η χασούρα σε βάρος ποιων θα έρθει;

Μας κατηγορείτε συνέχεια για εξισωτισμό και για προσπάθεια προς τα κάτω. Θα πω ένα πράγμα: Το κοινωνικό κράτος βασίστηκε σε μία θεμελιώδη αρχή: φτιάχνει τις προϋποθέσεις για να ξεκινάνε οι άνθρωποι από το νήμα ίσοι και να φτάνουν στο τέλος του νήματος ίσοι. Το τι θα γίνει στη διαδρομή είναι άλλο θέμα, στην εκκίνηση όμως, στην εκπαίδευση πρέπει να είναι όλοι ΙΣΟΙ. 


ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ 02. 06. 2020