Το αεροδρόμιο του Αράξου περιμένει την 1η Ιουλίου για να ξεκινήσει τις πτήσεις, δεχόμενο επισκέπτες και τουρίστες από τις χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην αντίστοιχη λίστα, στις οποίες η Ελλάδα έχει ανάψει το "πράσινο" φως.

Ωστόσο, οι απώλειες που μετράει πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν είναι μεγάλες με χιλιάδες τουρίστες που ήταν να έχουν έρθει ήδη στην Δυτική Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου του Αράξου να μην καταφτάνουν.

Και ασφαλώς είναι άγνωστο το αν και πότε θα έρθουν. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις και με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου του Αράξου από τα προηγούμενα χρόνια, ήδη οι απώλειες εξαιτίας της πανδημίας φτάνουν περίπου τους 50.000 τουρίστες.

Είναι οι τουρίστες που, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, θα είχαν έρθει στην Δυτική Ελλάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν για το αεροδρόμιο του Αράξου τα τελευταία χρόνια ξεκινά από τον Απρίλιο.

Τον Ιούνιο, τέτοια εποχή, τα αεροπλάνα είχαν ξεκινήσει να καταφτάνουν στο αεροδρόμιο του Αράξου γεμάτα από τουρίστες που προέρχονταν από την Γερμανία, από την Ρωσία, από την Πολωνία, την Ουκρανία και τις Βαλτικές χώρες.

Φέτος, όσοι είναι να έρθουν, θα φτάσουν από την Γερμανία και κάποιοι από τις Βαλτικές χώρες, καθώς Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία για την ώρα μένουν εκτός παιχνιδιού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 50.000 απώλειες σε επισκέπτες για το αεροδρόμιο του Αράξου, δεν υπολογίζεται το 17% με 20% της τουριστικής κίνησης που σύμφωνα με τους tours operators, θα ήταν αυξημένη το φετινό καλοκαίρι.

Ένα ποσοστό που αφορά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την Ρώσικη αγορά που είναι εκτός για φέτος. Μένει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει το αεροδρόμιο του Αράξου να καλύψει τις απώλειες αυτές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.


Πήγαιναν για το ρεκόρ των 200.000 τουρίστων

Πάντως, η σεζόν εξαρχής θα είναι "ματωμένη" και η επιβατική κίνηση θα κυμανθεί αρκετά κάτω από το ρεκόρ των 187.000 τουριστών που είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2018, αλλά και τον σχεδόν ίδιο αριθμό που είχε το καλοκαίρι του 2019.

Σε μια χρονιά που χωρίς την πανδημία οι προσδοκίες ήταν μεγάλες για τον Άραξο και έλεγαν ότι φέτος θα έφταναν τους 200.000 τουρίστες συνολικά. Νούμερο που με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν φαντάζει πλέον σαν ένα άπιαστο όνειρο.

Στόχος πλέον αν όλα πάνε καλά και δεν αυξηθούν οι απώλειες των 50.000 τουριστών στην πορεία της σεζόν είναι οι 100.000 στο σύνολο.

Δηλαδή ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση χάνονται 100.000 τουρίστες για το αεροδρόμιο του Αράξου εξαιτίας του κορωνοϊού.