Στην εστίαση ήλπιζαν οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και στους αιγιαλούς της περιοχής, ότι ο… παραλογισμός θα έχει ένα όριο ή τουλάχιστον θα είναι προσωρινός.

Όμως διαψεύστηκαν. Η ΚΥΑ που έλαβαν οι επαγγελματίες του κλάδου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, συνεχίζει τον παραλογισμό αυτόν και επιμένει στο όνομα της μη διασποράς του ιού, σε ανοικτούς και μεγάλους χώρους, όπως είναι οι παραλίες, να βάζει όρους και κανόνες που είναι ανέφικτοι.

Αποτέλεσμα αυτού; Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς, δεν θα μπορούν να έχουν τραπέζια και σέρβις, παρά μόνο ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς που θα ισχύσουν μέχρι και τις 8 Ιουνίου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να πάρουν παράταση), τα παραλιακά μαγαζιά δεν θα έχουν σέρβις, θα δίνουν για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο take away μόνο καφέ, χυμούς και συσκευασμένα προϊόντα.

Επιπλέον, δεν θα μπορούν να δίνουν αλκοόλ, θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν κλειστό το μπαρ τους (ή να μην αφήνουν τον κόσμο να κάθεται εκεί), ενώ δεν θα έχουν μουσική, ένα μέτρο που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι επαγγελματίες, πάει για μόνιμη βάση.

Όλα αυτά τα μέτρα, εκτός από το τι δυσκολεύουν τα καταστήματα εστίασης στους αιγιαλούς, να λειτουργήσουν κανονικά,  κρατούν σε καθεστώς ανεργίας, δεκάδες εργαζόμενους που ήταν να ξεκινήσουν να δουλέψουν.

Γιατί τι να το κάνει το μαγαζί τον σερβιτόρο ή το μάγειρα όταν υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί; Παράλληλα, τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, έχουν χαρακτήρα εξοντωτικό και όχι συμμόρφωσης. 

Όπως αναφέρεται στις σχετικές παραγράφους της ΚΥΑ επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 20 ημέρες.


Όλες οι λεπτομέρειες της ΚΥΑ

Με βάση  την ΚΥΑ  ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.

Επίσης ορίζονται τα εξής:

- Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα

- Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.

-  Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Για τις υπηρεσίες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου καταστήματος σε ενιαίο χώρο με την παραλία ορίζονται τα εξής:

- Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο και delivery στο σημείο της ξαπλώστρας

- Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα. Επιτρέπεται η παρασκευή μόνο ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ.

- Απαγορεύεται η αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

- Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο λειτουργίας του καταστήματος

- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών ορίζεται το 1,5 μέτρο.

- Και υπάρχει η ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους.