«Βολές» κατά της Νίκης Κεραμέως εξαπολύει ο Νίκος Φίλης με άρθρο του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα esos.gr ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του έχουν ταχθεί κατά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ότι «αναμασά ένα βολικό ψεύδος».

Παράλληλα, τονίζει ότι το «εξ αποστάσεως» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διευκρινίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την αρχή της πανδημίας να εξασφαλιστούν δύο προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεων εκπαίδευση: Πρώτον, «να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί (με ταχύρρυθμη επιμόρφωση και εξοπλισμό) και φυσικά οι φτωχότεροι μαθητές, δεκάδες χιλιάδες, δηλαδή, που δεν διέθεταν έστω ένα μικρό laptop ή μια φθηνή ταμπλέτα, για να συμμετάσχουν κι αυτοί στο μάθημα ισότιμα» και δεύτερον, «να μη στηριχθεί η διδασκαλία σε μια ιδιωτική πλατφόρμα, γιατί κανείς δεν εγγυάται την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Υπήρχε το δημόσιο Σχολικό Δίκτυο».

Φίλης: Αυτά ζητήσαμε από το υπουργείο για την εξ αποστάσεως

Ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξασφαλιστούν τα δεδομένα των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και να ενισχυθεί το δημόσιο Δίκτυο κάτι που δεν έγινε από το υπουργείο. Ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει, επίσης, ότιο η τροπολογία για «ζωντανή μετάδοση» των μαθημάτων είναι βαθιά αντιπαιδαγωγική και προβληματική και για αυτό το λόγο, όπως λέει, δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα. «Μια διαδικασία που απονεκρώνει το μάθημα και εκθέτει σε κίνδυνο τους μαθητές. Φυσικά και ήμασταν αποφασιστικά αντίθετοι σε αυτήν την έμπνευση, την ίδια στιγμή που όπως εξήγησα είχαμε στηρίξει την κοινή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Γι’ αυτό επανειλημμένα εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήριά μας προς την εκπαιδευτική κοινότητα που με πολύ κόπο και υψηλή αίσθηση καθήκοντος, χωρίς βοήθεια κεντρικά από το υπουργείο και την ανενεργή Διεύθυνση Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και το άφαντο ΙΕΠ, υλοποίησε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τονίζει ο κ. Φίλης.

Φίλης: Η Κεραμέως διέλυσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τέλος, κατηγορεί την κ. Κεραμέως ότι διέλυσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το μέτρο για «υπεύθυνη δήλωση» απουσιών. «Πάνω από 61% οι απουσίες, πάνω από 70% στα Λύκεια και στα ΕΠΑΛ! Δηλαδή, 400.000 μαθητές από τους συνολικά 660.000 που φοιτούν σε Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και στην ιδιωτική εκπαίδευση (50% κι εκεί οι απόντες), βρέθηκαν εκτός πάσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να πού πρωτοτύπησε λοιπόν, πράγματι, η κυρία υπουργός, σε παγκόσμιο επίπεδο: κήρυξε «σε λειτουργία» σχολεία με άδειες τάξεις», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.