Τα ξενοδοχεία άνοιξαν, όμως, τα μηνύματα που έρχονται για τον κλάδο, αντί να είναι κάπως πιο ενθαρρυντικά, γίνονται ολοένα και αρνητικά.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες ξενοδόχους οι κρατήσεις παραμένουν σε μηδενική βάση. Κάτι που ισχύει όχι μόνο για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που άνοιξαν θεωρητικά από την Δευτέρα που μας πέρασε, αλλά και για τα εποχικά ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν μέσα στην διάρκεια του μήνα. Το τελευταίο βέβαια είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αν δηλαδή η θεωρία γίνει πράξη και τα εποχικά ξενοδοχεία ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου και μετά. Τα μηνύματα που έχει πάρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αναφέρουν ότι σχεδόν όλα τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Θα γίνει, δηλαδή, κάτι ανάλογο με τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία τα μεγαλύτερα εκ των οποίων δεν άνοιξαν τελικά την Δευτέρα, αλλά πρόκειται να ανοίξουν μέσα στην διάρκεια του Ιουνίου.

«Αυτό είναι φυσιολογικό. Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν αντίστοιχο κόστος λειτουργίας και αυτό που κοιτάζουν είναι να το μειώσουν, ειδικότερα τα χρονικά διαστήματα εκείνα που δεν υπάρχει λόγος για να μένουν ανοικτά» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Κατά συνέπεια, χωρίς τουρίστες, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανοίξουν. Για αυτό άλλωστε και όλα τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν ξεκινήσουν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου". 

Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα που έρχονται για την τουριστική κίνηση είναι αρνητικά. «Δεν μιλάμε για ακυρώσεις σε επίπεδο κρατήσεων αφού κρατήσεις έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Μιλάμε για ακυρώσεις σε επίπεδο τουριστικών πακέτων. Οι ακυρώσεις αυτές έχουν ξεπεράσει μέχρι ώρας το 70% και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά».


"Η πολιτεία δεν έχει κατανοήσει..."

Επιπλέον υπάρχουν δυσκολίες ως προς το πρωτόκολλο υγιεινής που έχει φτάσει στα ξενοδοχεία το οποίο μπορεί να μην εμπεριέχει περιορισμούς στην πληρότητα, όμως, έχει κάποιους κανόνες που αναγκάζουν τους ξενοδόχους να προχωρούν σε νέα έξοδα, τη στιγμή που έσοδα δεν υπάρχουν.

«Η πολιτεία δεν έχει κατανοήσει προφανώς το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται από τα μέτρα που λαμβάνονται. Ευχολόγια μόνο και εμπόδια κάθε φορά πάσης φύσης».

Σχετικά με όσα ακούγονται για τη μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο; «Τίποτα. Απολύτως τίποτα. Όλα είναι σε επίπεδο φημών, καμία βάση αλήθειας δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι ώρας σε όλα αυτά που ακούγονται» απαντά ο κ. Διαμαντόπουλος και καταλήγει:

«Πάμε για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι…».