Προκαταρκτική αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης κατέθεσε η Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανάλογο αίτημα κατέθεσαν μαζί με την Ελλάδα άλλες πέντε χώρες -Ισπανία, Τσεχία, Εσθονία, Πολωνία και Βόρεια Μακεδονία – ενώ η Κομισιόν είχε προηγουμένως λάβει σχετικές κοινοποιήσεις από την Ιταλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο και τη Λετονία.

Από την 1η Απριλίου του 2020, μετά την πρόταση της Κομισιόν για την Επενδυτική Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού (CRII) τα κράτη μέλη και υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες μπορούν να αιτούνται στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για υγειονομικούς λόγους έκακτης ανάγκης. Η χρηματοδότηση από το εν λόγω ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2002 για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, αποσκοπεί στην κάλυψη μέρους των δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία από την ημερομηνία που ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα από τις Αρχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Το ποσό της οικονομικής αυτής στήριξης θα υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που κοινοποιούνται από κάθε χώρα. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Ιουνίου για να καταθέσουν περαιτέρω λεπτομέρειες και να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους.