Την δική τους θέση για το θέμα της κοπής των 52 δέντρων στο δάσος του Κεφαλόβρυσου της Πάτρας, τονίζουν στο patrasevents.gr μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, κάτοικοι της περιοχής που μένουν και έχουν σπίτια, δίπλα στα δέντρα αυτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε επώνυμη επιστολή της η Γεωργία Ακριτίδου, μέλος της πρωτοβουλίας "Πρόληψη = Διάσωση" οι κάτοικοι που έχουν σπίτια στην περιοχή, ζήτησαν από το Δασαρχείο να τους προστατεύσει, βλέποντας τα δέντρα αυτά να έχουν μεγαλώσει και να κινδυνεύουν και οι ίδιοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το πώς όμως θα τους προστατεύσει δεν είναι μία απόφαση που αφορά τους ίδιους, αλλά το Δασαρχείο που τελικά είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων αυτών (το θέμα για την ώρα είναι σε εκκρεμότητα, μετά τις αντιδράσεις του κόσμου).  Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:  

«Το δάσος ανήκει στο δημόσιο, την φροντίδα την έχει ο Δήμος Πατρέων και  το Δασαρχείο θα κρίνει τι έργα πρέπει να γίνονται και τι όχι.

Το Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους φροντίζοντας να γίνουν τα απαραίτητα έργα από τον Δήμο Πατρέων. Όποιο έργο γίνεται είναι μόνο προς όφελος όλων των κατοίκων και της περιοχής.

Κανένας ιδιώτης ούτε όμως και σύλλογος δεν δικαιούται να αφαιρέσει το δικαίωμα κάποιας - όποιας - υπηρεσίας  που κάνει την δουλειά της βάση του νόμου. Οι υπηρεσίες έχουν την ευθύνη και δρουν ανάλογα με αυτά που γράφουν οι κανόνες. Αν οι υπηρεσίες δεν τηρούν τους κανόνες  και τους νόμους τότε καλά κάνει ο κόσμος που αντιδρά.

Συνεχίζοντας αναφέρει : «Σωστά αναγράφεται ότι πρόκειται να κοπούν δέντρα, κάτι το οποίο έχει αποφανθεί από το Δασαρχείο Πατρών, μετά από σχετική αλληλογραφία από την Πρωτοβουλία κατοίκων πρόληψη – διάσωση έχοντας 17 υπογραφές που αφορά την συνοικία Κεφαλοβρύσο απέναντι και κοντά στο δάσος Κεφαλοβρύσου.

Ζητήσαμε εδώ και 2 χρόνια από το Δασαρχείο, τον Δήμο και την Πυροσβεστική να φροντίσουν να καθαρίζεται το δάσος, να προστατεύεται από ενδεχόμενη φωτιά, να τακτοποιηθούν οι δρόμοι όπου πρέπει να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, να καλύψει η ΔΕΥΑΠ τις σωλήνες στους δρόμους στην αντιπυρική ζώνη, να τοποθετήσει κρουνούς αν χρειάζεται, να κόψει η ΔΕΗ τα κλαδιά από τα δέντρα που είναι δίπλα σε καλώδια κτλ.

Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει νόμος του κράτους που λέει ότι περιοχές όπου κατοικίες συνορεύουν σε δάσους πρέπει να έχουν ιδιαίτερη φροντίδα προστασίας. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Πέρυσι μετά από δική μας επικοινωνία ασχολήθηκε  το Δασαρχείο σε βάθος με το δάσος Κεφαλοβρύσου και πάει να εφαρμόσει μέρος της νομοθεσίας, δηλαδή να απομακρύνει εύφλεκτα δέντρα , όπως είναι τα πεύκα , που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια και που έχουν αναπτυχθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια και να τα αντικαταστήσει με άλλα χαμηλής βλάστησης που δεν είναι και τόσο εύφλεκτα.

Μόνο ο φιλοδασικός Σύλλογος έκανε περιπολίες μέχρι τώρα και ενώ τον ενημερώσαμε δεν έδειξε ενδιαφέρον να κάνουμε επί κοινού την προσπάθεια επειδή θεώρησε ότι φτάνει αυτό που κάνει ο σύλλογος.

Πέραν της αποψίλωσης που έγινε από το δασαρχείο πέρυσι, έγινε και πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Πατρών που δεν έφερε καμία απολύτως αντίρρηση να γίνεται αυτό που προτείνει το Δασαρχείο υπεύθυνα.  Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι άδειες έχουν δοθεί από πέρυσι τον Ιούλιο 2019 και ενημερώθηκε η Αντιδήμαρχος η κα Τογιοπούλου που ήρθε τον Σεπτέμβριο μαζί με τον κ. Μοδε  (Δημοτικό Σύμβουλο) να κάνουν αυτοψία.

Κακώς ελέχθη από την ίδια ότι το έμαθε επίσημα πριν 1 μήνα. Όφειλε να ανατρέξει το αρχείο της και να ακολουθήσει τα βήματα βάση των εγγράφων που της αποστείλαμε τον Σεπτέμβριο 2019!  

Πρέπει να τονίσω ότι το δάσος δεν το φρόντισε κανείς, αν και είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Πατρέων, σε ότι αφορά την φροντίδα του δάσους, ιδιοκτησία είναι του δημοσίου, στην  Κοινότητα Σαραβαλίου  ανετέθη το 1971 (σήμερα Δήμος Πατρέων.) η φροντίδα του δάσους. 

Βέβαια  αν τόσο πολύ νοιάζεται κατόπιν εορτής η κοινότητα Σαραβαλίου, θα έπρεπε όλα τα χρόνια να δείξει κάποιο ενδιαφέρον, αν όχι για τους κατοίκους που ανήκουν στην Κρήνη, τότε έστω για το δάσους, που είχαν υποχρέωση να το κάνουν!!!

Είναι μη αποδεχτό να έρθουν μερικοί κάτοικοι χωρίς να έχουν ενημερωθεί που κάποιος τους ξεσήκωσε και να διαμαρτύρονται για  την κοπή δέντρων, τους λόγους δεν τους ξέρουν αλλά απλά φωνάζουν, μέχρι που έλεγαν ότι έγινε καταπάτηση του δάσους, χωρίς κανένα στοιχείο».

Και καταλήγει ως εξής: Δεν γίνεται να αποφασίζουν μερική ανημέρωτοι, αν θα εφαρμοστεί ένας νόμος ή όχι. Μόνο συμφέρουν έχουν αν γίνεται αυτή η φροντίδα του δάσους, έτσι ώστε να σωθεί αυτό, να σωθούν οι κατοικίες, να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η άγνοια κινδύνου στηρίζεται σε έλλειψη γνώσης, η κλιματική αλλαγή φέρνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα δάση, για τον λόγο αυτό χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, κάτι που εμείς οι κάτοικοι της πρωτοβουλίας Πρόληψη= Διάσωση, φροντίσαμε και φροντίζουμε.

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας προσάπτει κατηγορία ότι οι πράξεις μας γίνονται για προσωπικά οφέλη. Ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα προσφέρει σε όλο τον οικισμό, αλλά και στην Κρήνη και στο Σαραβάλι.

Γιατί το δάσος δεν θα επιβιώσει από μόνο του, χρειάζεται φροντίδα και αυτό κάναμε και θα κάνουμε. Όποιος καταλαβαίνει θα μας είναι ευγνώμων».