Η Σοφία Αλικανιώτη για όσους έχουν μία ιδέα για τις μακρινές αποστάσεις και το βάδην, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις.

Είναι μία από τις σημαντικότερες ελπίδες της χώρας μας στο βάδην, έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά της ως αθλήτρια, την επιμονή και το πείσμα της. Στοιχεία που αποτελούν βασικά γνωρίσματα και της προσωπικότητας της.

Η ίδια μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και το τέλος της πανδημίας, ετοιμάζεται για να μπει και πάλι σε κανονικό ρυθμό προετοιμασίας προκειμένου να πετύχει τους στόχους της και τα όνειρα της.

Η Πατρινή αθλήτρια που πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα μίλησε για όλα αυτά στο patrasevents.gr.

P.E: Πώς πέρασες το διάστημα της καραντίνας και που;

Σ.Α: Τις δυο πρώτες εβδομάδες της σταδιακής απαγόρευσης τις πέρασα στην Αθήνα. Στη συνέχεια επέστρεψα στην γενέτειρα πόλη μου την Πάτρα, έχοντας ως σκοπό να περάσω λίγες μέρες εκεί κι έπειτα να συναντήσω το υπόλοιπο γκρουπ μαζί με τον προπονητή μου που πρόλαβαν και πήγαν στην λίμνη Πλαστήρα, σε αντίθεση με εμένα που με “πρόλαβε” το γενικό lockdown.

Εκεί βέβαια το γκρουπ είχε τη δυνατότητα να κάνει προπόνηση κάτω από πολύ καλές συνθήκες, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τόπο αφού μπορούσε να κάνει στη φύση δίχως αστυνόμευση (εγώ δίχως χαρτιά δε μπορούσα να βγω από το σπίτι, διότι υπήρχε σε πολλά σημεία αστυνόμευση). Ωστόσο, οι μέρες στην Πάτρα πέρναγαν αργά και βασανιστικά, αλλά τουλάχιστον ήμουν μαζί με την οικογένεια μου.

Η ψυχολογία μου είχε τα πάνω και τα κάτω της διαρκώς αλλά ευτυχώς το Β6 (σωματική δραστηριότητα), ήταν ο λόγος που έβγαινα από το σπίτι, και σε αυτό συνέβαλε η αδερφή μου και φίλοι μου, οι οποίοι συχνά ερχόταν στις προπονήσεις μου ωθώντας με για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Να πω την αλήθεια μου, δεν είχα ξαναδεί τόσο άδεια την Πάτρα, ήταν ερημωμένη δίχως ζωη, αφού όσοι την ξέρουν καλά, ξέρουν ότι η κάθε μέρα είναι μια γιορτή, εξού και το πασίγνωστο “όλη η Πάτρα χορεύει, από το βράδυ μέχρι το άλλο πρωι”.

Το καλό είναι βέβαια ότι ασχολήθηκα πολύ με τη φύση (μέχρι και ξύλα έμαθα να κόβω χαχα -το πήγα σε άλλη διάσταση) αξιοποιώντας τον χρόνο μου με μια διαφορετική οπτική που δεν είχα καν σκεφτεί.


P.E.: Υπήρξε κάτι μέσα από αυτό που θα έλεγες ότι σε ωρίμασε κάπως;

Σ.Α.: Θεωρώ ότι λίγο-πολύ όλους μας άλλαξε και μας έκανε να σκεφτούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτιμούμε αυτά που έχουμε, να ζούμε το σήμερα γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Προσωπικά ευχαριστώ το Θεό που παρόλο την δυσκολία της κατάστασης ήμουν με τους δικούς μου ανθρώπους σε σχέση με άλλους που δεν είχαν αυτή την άνεση ή που δεν είχαν ένα σπίτι να μείνουν και πόσο μάλλον ένα γεμάτο τραπέζι και ένα πιάτο φαγητό.

P.E.: Η πανδημία ακύρωσε του Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς ένιωσες για αυτό;

Σ.Α.: Με την εξάπλωση του covid-19 ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι θα ακυρώνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεδομένης της κατάστασης πιστεύω πως πάρθηκε η καλύτερη δυνατή απόφαση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς οτι υπήρχαν αθλητές των οποίων οι χώρες είχαν πληγεί για τα καλά από τον “αόρατο εχθρό”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προπονηθούν σε σχέση με άλλους που είχαν αυτή την πολυτέλεια κατά την διάρκεια του lockdown. Παρ΄όλα αυτά, η υγεία όλου του πλανήτη προέχει μπροστά στο όνειρο του κάθε αθλητή.

P.E.: Πιστεύεις ότι η εξέλιξη αυτή θα σε βοηθήσει στην προσπάθεια σου για το εισιτήριο;

Σ.Α.: Όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Προσωπικά μου δίνεται περισσότερος χρόνος για αυτή την προσπάθεια, αλλά πάνω απ όλα μου δίνεται πολύτιμος χρόνος για την αυτοβελτίωση μου.


P.E.: Πώς βλέπεις τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τις μεγάλες διοργανώσεις;

Σ.Α.: Για την ώρα δεν έχουμε εικόνα για το τι θα ισχύσει στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Περιμένουμε όμως να δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε καθώς και τους καινούργιους όρους και προϋποθέσεις που θα ενταχθούν σε αυτές.

P.E.: Στο άθλημα σου, το βάδην τι γίνεται με τις νέες συνθήκες του κορωνοϊού;

Σ.Α.: Από την στιγμή που δεν χρησιμοποιούμε συχνά εγκαταστάσεις αλλά κάνουμε προπονήσεις στον χώρο του Ζαππείου δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα μιας και είναι ο χώρος ανοιχτός, άλλωστε στο γκρουπ είμαστε μόνο τέσσερα άτομα.

P.E.: Όλη αυτή η αποχή από τις κανονικές προπονήσεις θα επηρεάσει τις επιδόσεις των αθλητών;

Σ.Α.: Σαφώς και η αποχή από την κανονικότητα έχει συνέπειες και αντίκτυπο στις επιδόσεις των αθλητών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί αθλητές καθώς και οι οικογένειες τους ήταν θύματα του ιού μπορεί να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά τους, η καθημερινότητα τους αλλά και η ψυχολογία τους άλλαξε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλά άτομα από τον αθλητικό κόσμο έπεσαν σε κατάθλιψη, άλλοι δήλωσαν ότι σταματάνε τον αθλητισμό, σε αντίθεση με τρίτους οι οποίοι θεώρησαν το διάστημα της καραντίνας μια ανάσα για να προσπαθήσουν μετά από αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο.

 


P.E.: Ποια είναι πλέον τα άμεσα σχέδια σου; Σε ποιες διοργανώσεις σκοπεύεις να πάρεις μέρος;

Σ.Α.: Τα άμεσα σχέδια περιλαμβάνουν προπόνηση στην Αθήνα μαζί με το γκρουπ. Παρόλο που στο ανανεωμένο καλεντάρι έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες τόσο για διασυλλογικό (18-19/7) όσο και για πανελλήνιο πρωτάθλημα (8-9/8), δεν έχει ανακοινωθεί το τι θα γίνει με τα αγωνίσματα άνω των 400μ. Ωστόσο περιμένουμε να ενημερωθούμε καταλλήλως για την διεξαγωγή τους.

P.E.: Ποιον αγώνα από την μέχρι τώρα πορεία σου θα θυμάσαι για πάντα στο μυαλό σου;

Σ.Α.:Θεωρώ πως κάθε αθλητής κρατά από τον κάθε αγώνα καλά και μη χαρακτηριστικά τα οποία τα χρησιμοποιεί ως εφόδια για έναν καλύτερο επόμενο αγώνα.

Αναφορικά με μένα ξεχωριστός αγώνας ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 πέρυσι στην Σουηδία στον οποίο κατέλαβα την 7η θέση και πραγματικά ήταν διαφορετικός από κάθε άλλο.

P.E.: Το όνειρο, πιο τρελή φιλοδοξία σου που έχεις στο αγώνισμα σου ποια είναι;

Σ.Α.: Χμ, πιο τρελή φιλοδοξία; Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια! Μου είναι προτιμότερο ό,τι κι αν σκέφτομαι και θέλω πολύ με πείσμα και επιμονή να το κατακτώ… έτσι είμαι φτιαγμένη από την φύση μου. 


P.E.: Τρέχεις και για τα μαθήματα στην σχολή σου. Μίλησε μου λίγο για αυτό;

Σ.Α.: Είμαι φοιτήτρια Κλινικής Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών. Το διάστημα της καραντίνας ξεκινήσαμε τις online τηλεδιασκέψεις με αποτέλεσμα να μη μένουμε στάσιμοι αναφορικά με την ύλη του έτους (να παραδεχτώ εδώ βέβαια, ότι όσο κουραζόμαστε/ βαριόμαστε ως φοιτητές να πάμε στα δια ζώσης μαθήματα δεν τα αλλάζω με τίποτα).

Ωστόσο η εξεταστική περίοδος είναι πολύ κοντά χρονικά, έχοντας το αντίστοιχο “τρέξιμο” με εργασίες, lab reports και πολύωρη μελέτη την οποία δεν έβαλα στο περιθώριο, αντίθετα ασχολήθηκα με συγγράμματα αθλητικής διατροφής που με απασχολεί ιδιαίτερα. 

P.E.: Έχεις μεγαλώσεις στην Πάτρα. Τι είναι αυτό που σου έχει λείψει από αυτήν και τι είναι αυτό που βρήκες στην Αθήνα και δεν υπάρχει εδώ;

Σ.Α.: Για να είμαι ειλικρινής η Πάτρα είναι στην καρδιά μου όχι μόνο επειδή έχω μεγαλώσει σε αυτή αλλά έχει πολλά να σου δώσει σαν πόλη.

Αυτό που μου έχει λείψει είναι ότι όλα στην Πάτρα βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις από το σπίτι μου σε αντίθεση με το αθηναϊκό κομφούζιο.

Από την άλλη μεριά η Αθήνα έχει την ομορφιά της διότι ορισμένα σημεία της σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μια αρχέγονη εποχή. Εδώ να σημειωθεί μάλιστα ότι η Αθήνα έχει επαγγελματικές προοπτικές διαφορετικές και ευκαιρίες που δύσκολα να βρεις σε άλλη πόλη.


P.E. Πες μου δύο λόγια για τον Έσπερο και τον προπονητή σου Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο;

Σ.Α.:Ως γνωστόν ο Έσπερος Πατρών είναι ένα ιστορικό σωματείο της πόλης, από το οποίο έχουν αναδειχθεί πολλοί αθλητές. Ένας από αυτούς είναι και ο προπονητής μου Ναπολέων Κεφαλόπουλος, ο οποίος τελειώνοντας την αθλητική του καριέρα ασχολήθηκε και ασχολείται μέχρι σήμερα με τόση αγάπη με το βάδην σα να είναι παιδί του, θέλοντας να το αναπτύξει και να το φέρει στην θέση που του αρμόζει με όποιο κόστος κι αν έχει για τον ίδιο. Αυτό τον κάνει διαφορετικό σε σχέση με άλλους προπονητές και είναι ξεχωριστός στο είδος του.

P.E: Είσαι στην ελίτ του αθλήματος. Τι  μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τους αθλητές του βάδην τα επόμενα χρόνια.

Σ.Α: Το ελληνικό βάδην βρίσκεται σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο και σε αυτό έχει συμβάλει και ο προπονητής μου και θεωρώ ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον όσον αφορά τις επιδόσεις και τις επιτυχίες των Ελλήνων βαδιστών.