Την άποψη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επαναφέρει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης της περιόδου 2010-2014, εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης για τα εργασιακά, θεσμοθετεί μειωμένο ωράριο και μισθό κατά 20%, αλλά και απελευθέρωση των απολύσεων. «Οι εργαζόμενοι έχουν πια τρεις επιλογές: είτε να μπουν σε καθεστώς αναστολής είτε να δεχθούν τη μείωση των μισθών τους είτε να οδηγηθούν σε απόλυση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε κλάδους που ήδη πλήττονται από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση».

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του μνημονίου την περίοδο 2010-14, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να «ξηλώσει τις εργασιακές κατακτήσεις της περιόδου 2015-19».

Χαρίτσης: Ανησυχία για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει ακριβώς αυτή τη λογική, προτάσσοντας μια άλλη προοπτική. «Τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για όσους βλέπουν τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν βρίσκεται σε «θετική κατεύθυνση». «Μετά από πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η λογική αντιμετώπισης μιας βαθιάς κρίσης με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δικαιώνεται η λογική του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ για εμπροσθοβαρή, άμεση στήριξη της οικονομίας». Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις περί επιτροπείας που, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «ξυπνούν πολύ αρνητικές μνήμες, ειδικά για τη χώρα μας».