Κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας χαρακτηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη την είδηση για πρόθεση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες στα έξι μίλια κοντά στη Ρόδο.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι υπάρχει στροφή του Ερντογάν τόσο ως προς τη στάση του απέναντι στους Αμερικάνους όσο και ως προς τους Ευρωπαίους ενώ υπογράμμισε ότι «η Δύση θα πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά κάρτ Δύση δεν υπάρχει». Σχολιάζοντας την είδηση για πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες στα έξι μίλια από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η στήριξη των ευρωπαίων είναι πλέον κεκτημένη και αφορά μια σειρά από ζητήματα από την οικονομία μέχρι και τη φύλαξη των συνόρων. «Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι», υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική γνωρίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση αλλά ευρωτουρκική, προσθέτοντας, πάντως, ότι «όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής». Η βουλευτής της ΝΔ τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας «η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και διεθνούς δικαίου». Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, οι συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα, Γεννηματά και Πρωθυπουργού «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται».

Τέλος, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε ένα τρίμηνο για την απορρόφηση ενός πακέτου που είναι ιστορικό» ενώ εκτίμησε ότι το συνολικό πακέτο είναι «τρεις φορές μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα από το σχέδιο Μάρσαλ».