Στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σταδιοδρομίας του, όπως φανερώνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα δημιουργούν έντονη κοινωνική αντίδραση στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, υπογράμμισε δε ότι «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε άνθρωπο του κεμαλικού μετώπου (Ιμάμογλου) να έρχεται πρώτος σε δημοσκόπηση και να ρίχνει 5 μονάδες στον Ερντογάν».

Η κατάσταση αυτή, σχολίασε η κ. Μπακογιάννη, δημιουργεί πολύ μεγάλο εκνευρισμό στο τουρκικό κατεστημένο, το οποίο προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να πετύχει κάποιου είδους νίκη, μετά και τη δεινή ήττα που υπέστη στον Έβρο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άσκησης νέας πίεσης στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα ξαναδοκιμάσει γρήγορα, επειδή ξέρει ότι η Ελλάδα είναι καλά θωρακισμένη, αλλά και επειδή αυτή η πολιτική έγινε μπούμερανγκ όσον αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Κατά την κ. Μπακογιάννη, ο Ερντογάν θα ρίξει το βάρος του στη Λιβύη, «όπου εκεί είχε πράγματι κάποιες επιτυχίες, διότι μπόρεσε να οπισθοδρομήσει ο Χάφταρ», ενώ ανοιχτό είναι και το μέτωπο της Συρίας.

«Η άποψή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα, και μάλλον περισσότερο γρήγορα από αργά, θα στραφεί προς την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Μπακογιάννη.

Σχετικά με τις προαναγγελίες τουρκικών γεωτρήσεων, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, καθώς τέτοιου είδους κινήσεις ενέχουν μεγάλους κινδύνους.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πάρα πολύ καλά θωρακισμένη από τις συμμαχίες της, από τη στήριξη που έχει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, και το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν».

Αναφορικά, τέλος, με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, τα δε μηνύματα της Ελλάδας πρέπει να είναι σταθερά.

Η Ελλάδα, κατά την κ. Μπακογιάννη, έχει κάθε διάθεση για διάλογο με την Τουρκία, αλλά για ένα διάλογο που δε θα προκύπτει από πιέσεις και εκβιασμούς.