Παρά το τρέξιμο των επαγγελματιών, αλλά και του συλλόγου τους, λίγα καταστήματα από τα παραλιακά μαγαζιά εστίασης που υπάρχουν γύρω από την Πάτρα και την Αχαΐα, θα μπορέσουν να δουλέψουν κανονικά το Σαββατοκύριακο.

Τα περισσότερα από αυτά δεν θα έχουν προλάβει να βγάλουν την άδεια από την Κτηματική για την χρήση του αιγιαλού, κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να βγάλουν ξαπλώστρες, καθίσματα και κάποιες πρόχειρες κατασκευές για τον κόσμο που θα σπεύσει να πάει να κάνει το μπάνιο του.

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις βλέπετε δεν έχουν ξεπεραστεί ούτε μετά την πανδημία και ειδικότερα στην εστίαση για να μπορέσεις να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου, παρά τα όσα λένε οι υπουργικές αποφάσεις και τα όσα δεσμεύεται κάθε τόσο η κυβέρνηση με τους υπουργούς της, θα πρέπει να αποδεικνύεις συχνά πυκνά ότι δεν είσαι… ελέφαντας.  

Όμως ακόμα και τα λίγα παραλιακά καταστήματα που είναι στα «τυχερά» και πρόλαβαν να βγάλουν άδεια και αυτά δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν κανονικά.

Βλέπετε, σύμφωνα με τους περιορισμούς που υπάρχουν από τους ειδικούς, τα παραλιακά καταστήματα μέχρι την 1 Ιουνίου, δεν μπορούν να έχουν service, ούτε να προσφέρουν αλκοόλ.

Οπότε όσα έχουν άδεια βγάζουν ξαπλώστρες (πάντα σε αποστάσεις ασφαλείας) και όχι τραπέζια και καθίσματα, δίνοντας μόνο take away καφέ ή αναψυκτικά και τυποποιημένα - συσκευασμένα τρόφιμα. 

Παραλογισμός; Έχει και άλλο. Take away, χωρίς μουσικές για να αποφεύγονται προφανώς οι συνωστισμοί και οι συναθροίσεις.

Αυτό που ανησυχεί τους επαγγελματίες που διατηρούν μαγαζιά σε παραλιακές περιοχές του νομού, ευελπιστώντας να δουλέψουν δύο, άντε τρεις μήνες το πολύ, έχει να κάνει φυσικά με τις άδειες.

Αν οι διαδικασίες καθυστερήσουν και οι έλεγχοι αργήσουν και άλλο, τότε θα υπάρξει θέμα για τα 350 περίπου παραλιακά καταστήματα που λειτουργούν στον νομό, άρα και για τους χιλιάδες εργαζόμενους (πάνω από 4.000 άτομα) που απασχολούν.

Οπότε, παρά τις οικονομικές διευκολύνσεις που έχουν αποφασιστεί να γίνουν με τη μείωση των τελών για τη χρήση αιγιαλών, οι επαγγελματίες θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να βγουν εκτός προγραμματισμού, σε μια σεζόν που έτσι και αλλιώς έχει μικρή διάρκεια.