Ιστορικό βίας φαίνεται πως έχει ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολις που κατηγορείται για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα, είχαν γίνει 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας στο παρελθόν.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ήταν οι καταγγελίες κατά του αξιωματικού Ντέρεκ Τσοβίν, που απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις που ήταν παρόντες όταν ο νεαρός αστυνομικός έπνιξε με το γόνατό του τον αφροαμερικανό.


Ο Τζορτζ Φλόιντ ένας 46χρονος μαύρος που ήταν άοπλος και με χειροπέδες στα χέρια, παρακαλούσε διότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγη ώρα αργότερα, κηρύχθηκε νεκρός σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις Αρχές.

18 καταγγελίες εις βάρος του αστυνομικού που σκότωσε τον αφροαμερικανό

Όπως γίνεται τώρα γνωστό από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Μινεάπολις, από τις 18 καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του Τσόβιν, μόνο δύο «έκλεισαν με πειθαρχικά μέτρα». Και στις δύο περιπτώσεις, τα «πειθαρχικά μέτρα» έδειξαν πως είχε εκδοθεί επιστολή επίπληξης.


Πάντως, ο Τσόβιν δεν ήταν ο μόνος αξιωματικός στο περιστατικό εκείνη την ημέρα με ιστορικό καταγγελιών εναντίον του. Ο πρώην αξιωματικός Του Τάο, είχε επίσης έξι καταγγελίες με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων, μία εκ των οποίων είναι ακόμη ανοιχτή. Οι άλλες πέντε καταγγελίες έκλεισαν χωρίς πειθαρχικά μέτρα.

Ιστορικό βίας και από άλλο αξιωματικό

Ο Τάο ήταν επίσης μέρος μιας αγωγής για υπέρμετρη άσκηση βίας το 2017, όπως αποκαλύπτει το CNN που μίλησε με τον δικηγόρο του ενάγοντα στην υπόθεση. Η αγωγή ασκήθηκε από τον Λαμάρ Φέργκιουσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τάο και ένας άλλος αξιωματικός τον υπέβαλλαν σε «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία όταν τον συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «παράλογη δύναμη», μεταξύ των οποίων «γροθιές, κλωτσιές και γόνατα στο πρόσωπο και το σώμα» ενώ ο Φέργκιουσιν ήταν ανυπεράσπιστος και δεμένος με χειροπέδες. Ως αποτέλεσμα της βίας που του ασκήθηκε, ο Φέργκιουσον κατέληξε με σπασμένα δόντια, μώλωπες και άλλα τραύματα.

Τον πάτησαν κάτω και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο Φέργκιουσον επέστρεφε στο σπίτι της γιαγιάς του με την έγκυο σύντροφό του στις 7 Οκτωβρίου 2014, όταν τους πλησίασε ένα περιπολικό της Μονεάπολης με τον Τάο και έναν ακόμη αξιωματικό μέσα. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, οι αξιωματικοί φόρεσαν χειροπέδες στον αφροαμερικανό παρά το γεγονός ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να πιστεύουν ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα. Οι αξιωματικοί, στην συνέχεια, πήραν στο πορτοφόλι και την ταυτότητα του και ο άλλος αξιωματικός αναζήτησε στην βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Εγκλήματος, μήπως τυχόν υπήρχε κάποιο ένταλμα στο όνομά του, αλλά δεν εμφανίστηκε κάτι.


Παρ’ όλα αυτά, ο δεύτερος αξιωματικός «δήλωσε ψευδώς ότι υπήρχε ένταλμα για την σύλληψη του ενάγοντος» αναφέρει η αγωγή. Ακολούθως ξέσπασε διαμάχη, με τον Τάο να πετά στο πάτωμα τον αφροαμερικανό και να αρχίζει να τον χτυπά. Ο Τάο, μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, σήκωσε ψηλά το κεφάλι του Φέργκιουσον με τον άλλο αξιωματικό να τον χτυπά στο στόμα.

Ο Φέργκιυσον τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τους αξιωματικούς «να αγανακτούν που το ιατρικό προσωπικό έδειξε τόσο ενδιαφέρον για την υγεία του αφροαμερικανού». Όταν πήρε εξιτήριο, οι αστυνομικοί πέταξαν τα χαρτιά του εξιτηρίου – συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφημένων παυσίπονων.

Φωτογραφίες: AP