200 περίπου καταστήματα εστίασης της Πάτρας δεν κατόρθωσαν να ανοίξουν τα ρολά τους και έμειναν κλειστά, ακόμα και μετά την άρση της καραντίνας, είτε από επιλογή τους κρίνοντας ότι δεν τους συμφέρει να λειτουργήσουν ξανά, είτε από οικονομική αδυναμία, μη βρίσκοντας τα κεφάλαια κίνησης για να μπουν από το παρατεταμένο "off" στο κάπως καθυστερημένο "on".

Πρόκειται για μαγαζιά που απευθύνονταν κυρίως σε φοιτητές οι οποίοι πλέον αυτή την χρονική περίοδο δεν υπάρχουν στην αγοραστική δύναμη της εστίασης και για καταστήματα που δεν είχαν την δυνατότητα να βγάλουνε τραπεζοκαθίσματα αφού οι εξωτερικοί τους χώροι ήταν αρκετά μικροί.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα μαγαζιά που δεν άνοιξαν ξανά καθώς συνήθως τέτοια εποχή κλείνουν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν και προτίμησαν να περιμένουν πλέον τον χειμώνα, γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι δεν θα έχουν δουλειά.

Το ζήτημα πάντως παραμένει: Πόσα από τα καταστήματα αυτά θα ανοίξουν κάποια στιγμή στο μέλλον; Ένα ερωτηματικό που μάλλον έχει μία αρνητική απάντηση, κρίνοντας από τα μηνύματα που έχει πάρει η εστίαση από αυτές τις μέρες που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της. 

«Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων αυτών θα παραμείνουν κλειστά, αλλά και ότι στους επόμενους μήνες, με την πτώση που έχει παρατηρηθεί, μέχρι ώρας τουλάχιστον, θα ακολουθήσουν και άλλα» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Ορισμένα από αυτά τα καταστήματα που έκλεισαν έχουν μία μακριά πορεία πίσω τους, βρίσκονται στο κέντρο, ενώ υπήρχαν και άλλα γνωστά μαγαζιά στην Πάτρα που σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησαν αγοραστές, έστω και αν γνώριζαν ότι είχαν αποδοχή από το κοινό και πελατεία.

Τέτοιες είναι οι δυσκολίες που φαντάζουν στον ορίζοντα για τους επαγγελματίες. Η εστίαση λοιπόν μπορεί να ξεκίνησε και πάλι την λειτουργία της, να έγινε επέκταση των εξωτερικών χώρων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και να υπάρχει μία ελπίδα για να ανοίξουν σύντομα και οι εσωτερικοί χώροι, όμως το δεδομένο δεν αλλάζει:

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τον κλάδο. Πιο δύσκολοι ίσως από ποτέ.