Την προέγκριση δημοπράτησης του υποέργου «Προμήθεια Κινητών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)», συνολικού προϋπολογισμού 1.140.800 ευρώ, υπέγραψε στις 25/5/2020 η Προϊσταμένη της ΕΥΔΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το έργο αφορά την προμήθεια 4 κινητών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), για την κάλυψη των αναγκών μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων στους χώρους απόρριψής τους.

Ως "κινητός" σταθμός μεταφόρτωσης θεωρείται, οιοσδήποτε τύπος φορτηγού οχήματος ή συνδυασμού οχημάτων, που φέρει τον κατάλληλο εξοπλισμό και υπερκατασκευή για την συμπίεση και "συσκευασία" των απορριμμάτων, χωρίς την μεσολάβηση παγίων εγκαταστάσεων συμπίεσης.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα προμηθευτεί ο Δήμος μας, θα αποτελούνται από ρυμουλκό και ημιρυμουλκούμενο με σύστημα συμπίεσης, χωρητικότητας 54 κυβικών μέτρων (τουλάχιστον), καινούρια και αμεταχείριστα, πρόσφατης και στιβαρής κατασκευής σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές της εγκεκριμένης μελέτης της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου μας. Η εκτέλεση της προμήθειας θα γίνει με δημόσιο, διεθνή, ανοικτό, ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Ο Σταθμός μεταφόρτωσης επιλύει το μεγάλο πρόβλημα μεταφοράς απορριμμάτων στου Φλόκα όπου εκεί θα γίνει το μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας τους και είναι ένα σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση κλεισίματος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας.