Από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τον δήμο της Πάτρας να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες μια μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα.

Στην επικράτεια του θα ανοίξουν συνολικά 108 νηπιαγωγεία και 95 δημοτικά, με τους μικρούς μαθητές να επιστρέφουν πίσω στα θρανία τους μετά από τρεις σχεδόν μήνες αποχής εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της αντιδημαρχείας Παιδείας και Αθλητισμού που σε συνδυασμό με την υπηρεσία Πρασίνου και τον τομέα της καθαριότητας, έχουν φροντίσει έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα την Δευτέρα, υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τους κεντρικούς μηχανισμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος, μιλώντας για το ζήτημα στο patrasevents.gr. Και το εξηγεί λέγοντας:

«Ενώ έχει στείλει τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, για θέματα που αφορούν την παιδεία και τον αθλητισμό, για τα ζητήματα που άπτονται της δικής της αρμοδιότητας, βγάζει την ουρά της απέξω, πετώντας το μπαλάκι στους δήμους και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς". 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετρόπουλο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζόμενων καθαριστριών, κάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν τα σχολεία σε συνθήκες κορωνοϊού, καθαρίζοντας τις αίθουσες και τους εσωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

«Παράλληλα τα υγειονομικά υλικά που έχει στείλει για τα σχολεία δεν επαρκούν, ενώ δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες εκείνες που χρειάζονται για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, σε ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις συνθήκες του κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα την ποιότητα της παιδείας που παρέχει το κράτος προς τους μαθητές του».

Το ζήτημα των σχολικών υποδομών

Υπάρχουν έτσι θέματα που έχουν να κάνουν με την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων όπως το Μουσικό Σχολείο, το 12ο Δημοτικό Σχολείο, το 10ο ΓΕΛ, καθώς και την βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων των ειδικών σχολείων της Πάτρας.

Ζητούμενο, επίσης, παραμένει και το θέμα των 27 νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους για την προσχολική εκπαίδευση. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να βάλει στο προσκήνιο όλες αυτές τις συσσωρευμένες ανάγκες που δεν έχουν εκπληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των μικρών μαθητών είναι αναγκασμένο να κάνει μάθημα σε χώρους που δεν είναι ευρύχωροι και που πολλές φορές δεν αντιστοιχούν στο ανώτατο όριο των μαθητών και στους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τον ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό.