Ούτε άσπρο, ούτε μαύρο, ούτε γκρίζο…

Μπορεί τα μηνύματα που έρχονται για το άνοιγμα του τουρισμού σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών να είναι θετικά για την Ελλάδα, όμως, στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι σε επίπεδο οιωνών.

Μηνύματα. Δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Τελώνη, μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα βήματα σημαντικά που έπρεπε να γίνουν, όμως, εμπεριέχει ακόμα ορισμένα κενά που θα πρέπει άμεσα να καλυφτούν.

«Είναι αλήθεια ότι έγιναν τέσσερα σημαντικά βήματα για τον τουρισμό με βάση τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το άνοιγμα των συνόρων, η έναρξη των αεροπορικών πτήσεων, το πρωτόκολλο υγιεινής και οι έλεγχοι στους επισκέπτες και οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εποχικά εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr.

«Είναι σημαντικά βήματα, όμως από την άλλη, χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τουρισμό. Χρειάζονται έτσι να γίνουν και άλλα βήματα που είναι να καλύψουν κάποια κενά που χωρίς αυτά δεν μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον τουρισμό σε ένα καλό επίπεδο για την χώρα, με βάση πάντα τις συνθήκες που υπάρχουν».

Το μεγάλο ζητούμενο για τον κ. Τελώνη έχει να κάνει με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων ή όχι. «Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα τα ξενοδοχεία σε όλη την χώρα που έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν τελικά ή όχι.

Θέλω να πιστεύω και θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο να ανοίξουν τα περισσότερα από αυτά και άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, πετώντας έτσι το μπαλάκι στους ξενοδόχους».

Ανάγκη να καλυφτούν άμεσα τα όποια κενά

Τα κενά όμως παραμένουν.

Ένα από αυτά έχει να κάνει με τους ελέγχους. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης οιο τουρίστες που θα γίνονται σε πρώτη φάση δεκτοί στην Ελλάδα θα προέρχονται από χώρες που είχαν ένα χαμηλό κύμα επιδημίας.

Η λίστα με τις χώρες αυτές θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. «Με τους υπόλοιπους όμως τουρίστες που προέρχονται από αγορές όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ιταλία και είχαν μεγάλο κύμα επιδημίας, τι θα γίνει; Τουριστικά την Ελλάδα, αυτές οι χώρες την ενδιαφέρουν κυρίως».

Υπάρχει επίσης και μία ίσως αδικία που θα πρέπει να αποκατασταθεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τελώνη. «Τα αεροπλάνα και τα ξενοδοχεία τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν 100% πληρότητα, χωρίς να έχουν περιοριστικούς όρους.

Όμως οι τουρίστες πώς θα μεταφερθούν από το αεροδρόμιο στα ξενοδοχεία ή στους προορισμούς τους, ή ακόμα στο να κάνουν ένα tour γύρω από τα αξιοθέατα της χώρας μας;

Στα τουριστικά λεωφορεία και στα ΚΤΕΛ υπάρχει ο περιορισμός του 50% πληρότητας και αυτό σίγουρα είναι μία ζημιά για τα τουριστικά γραφεία και κατά επέκταση για τον τουρισμό.

Χρειάζεται να γίνει κάποια στιγμή αποκατάσταση της πληρότητας σε όλα τα μέσα, σε λεωφορεία, πλοία και τρένα". 

Η ζημιά συνεχίζεται στα τουριστικά πρακτορεία

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και τα τουριστικά γραφεία, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από την πανδημία και αυτό είναι μία κατάσταση που συνεχίζεται.

«Ο τουριστικός πράκτορας είναι αυτός που δεν έχει να κάνει με ένα μεμονωμένο κομμάτι του τουρισμού. Σχεδιάζει και είναι υποχρεωμένος να διαχειρίζεται όλο το τουριστικό πακέτο. Κατά συνέπεια όσα υπάρχουν αυτά τα κενά, τόσο η ζημιά θα συνεχίζεται για τον συγκεκριμένο κλάδο».