Αγώνα έχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι της Αγυιάς για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εκεί κρύβεται η αιτία της εμφάνισης κρουσμάτων παιδιών με ογκολογικές ασθένειες.

Ο δήμος από την πλευρά του έχει τονίσει από την αρχή ότι βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και μάλιστα έχει συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις μαζί τους για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ένα e-mail προερχόμενο από ένα τοπικό blog (αγνώστου προελεύσεως) που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία και έφτασε και στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, αμφισβητεί τις προθέσεις του δήμου και μιλάει ουσιαστικά για υποκρισία από πλευράς δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με αυτό, ο δήμος «συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, εγκρίνει συνεχώς τις κατασκευές τους (σε πινακίδες, καμινάδες, θερμοσίφωνες,) λέγοντάς μας ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά».

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα πάντα με το e-mail, «δεν ισχύει, βάζοντας όλη την περιοχή σε μεγάλο κίνδυνο ακτινοβολίας».

Τι λέει η πλευρά του δήμου

Το patrasevents.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μιχάλη Αναστασίου, θέλοντας να πάρει διευκρινήσεις για το ζήτημα.

Ο ίδιος ήταν γνώστης αυτού του e-mail και τόνισε: «Όλα αυτά που γράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο δεν ισχύουν και έχουν ένα βασικό λάθος ως προς το σκεπτικό του συντάκτη.

Ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για να αδειοδοτεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει την πολεοδομική άδεια για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι να μπουν κεραίες. Προσοχή όμως: Ασφαλώς και δεν γνωρίζουμε, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τι είδους κεραίες θέλει να βάλει ο κάθε δημότης που κάνει την αίτηση».

Άλλωστε, όσοι έχουν βάλει κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις κρύβουν και τις καμουφλάρουν, με κάποιο τρόπο, ακόμα και μετά την τοποθέτησή τους για να μην ξεσηκώσουν τον κόσμο.

Απορρίψεις και ανακλήσεις αδειών

Από την άλλη βέβαια ο συντάκτης του κειμένου επιμένει ότι στην «πραγματικότητα η εκάστοτε δημοτική αρχή με την υπηρεσία δόμησης, συμβάλει και συναινεί στη διαδικασία αδειοδότησης ή την απορρίπτει». 

Στη συνέχεια παρουσιάζει τις πρόσφατες 13 τοποθετήσεις κεραιών στο δήμο. Μάλιστα στο κείμενο γίνεται λόγος για αντίστοιχες απορριπτικές αποφάσεις άλλων δήμων, ενώ εμφανίζονται έγγραφα 21 ανακλήσεων αδειών (από άλλους δήμους) από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.  

Και γράφει ο συντάκτης επίσης: "Tο παραμύθι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του εκάστοτε δήμου για εγκατάσταση σταθμού βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα πολεοδομικά συγκροτήματα των πόλεων δεν ισχύει, σύμφωνα με το Ν. 4070/2012". 

Η ΕΕΤΤ εκδίδει τις άδειες για τις κεραίες

«Όταν το κτίριο δεν έχει κανένα θέμα στατικής επάρκειας, δεν μπορεί η πολεοδομική υπηρεσία να αρνηθεί την τοποθέτηση κεραίας» απαντά πάνω σε αυτό ο κ. Αναστασίου.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Αγυιάς και αγωνιζόμαστε μαζί τους για να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας» καταλήγει, επιφυλασσόμενος μάλιστα να δώσει μέσα στο επόμενο διάσημα  συγκεκριμένες απαντήσεις στο κείμενο.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι οι άδειες κατασκευής τοποθέτησης κεραιών εκδίδονται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ οι κάτοχοι κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως και οι εταιρίες, καλύπτονται από το νόμο, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις από σχολεία, παιδικές χαρές κτλ.

Κάτι που στην Αγυιά, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, δεν ισχύει.