Στο πόδι έχουν σηκωθεί οι κάτοικοι του Σαραβαλίου κα της Κρήνης, μαθαίνοντας ότι το Δασαρχείο της Πάτρας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κοπή πάνω από 50 δέντρων, σε ένα πευκοδάσος που είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πρασίνου, κοντά στον αστικό ιστό της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα μιλάμε για την περιοχή που εκτείνεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως το Κεφαλόβρυσο, στη Μεσσάτιδα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι σύλλογοι της περιοχής από το Δασαρχείο έχουν βγει δύο αδειοδοτήσεις για κοπή δέντρων, έχοντας συγκεντρώσει από τους κατοίκους μόλις τέσσερις υπογραφές.

Η μια αδειοδότηση αφορά την κοπή επτά δέντρων και η άλλη 52, συνολικά δηλαδή 59.

Το θέμα διερευνά ο δήμος της Πάτρας, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει αφού η διαχείριση της περιοχής ανήκει στο Δασαρχείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το τοπικό συμβούλιο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το θέμα, καθώς δεν υπάρχει μία σχετική απόφαση από την ολομέλεια. 

Τόσο ο εκπολιτιστικός σύλλογος του Σαραβαλίου, όσο και αυτός της Κρήνης, ετοιμάζονται να δράσουν από κοινού, κάνοντας αναφορά στο Δασαρχείο για το θέμα και ζητώντας τον λόγο που προχωρά σε μία τέτοια ενέργεια. 

Το δάσος αποτελεί ένα χώρο πρασίνου και μία ανάσα για την Πάτρα και σίγουρα χωρίς τα δέντρα, αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και υποβαθμίζεται η οικολογική του αξία.

Μιλάμε για μια καθαρά ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα δάσος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους κατοίκους σε περίπτωση πλημμυρών και έντονων φυσικών φαινομένων.

Συγκέντρωση και κάλεσμα σε κόσμο

Οι σύλλογοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει απόφαση το Δασαρχείο, ενώ θα προσπαθήσουν να ενεργήσουν συντονισμένα ενημερώνοντας για το θέμα οικολογικές οργανώσεις και φορείς, ζητώντας την συμπαράστασή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φιλοδασικού συλλόγου Σαραβαλίου Γιάννη Στεφανόπουλο, ήδη το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον 20 άτομα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο της Πάτρας, έχοντας συνάντηση με τον Δασάρχη και ζητώντας του να μην προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

«Τα σπίτια βρήκαν τα πεύκα, όχι τα πεύκα τα σπίτια» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr, αφήνοντας να εννοηθεί για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση.

Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης (στις 10), οι φορείς της περιοχής θα δώσουν το παρών στο σημείο, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι του Δασαρχείου θα βρίσκονται εκεί για να προχωρήσουν σε αυτοψία.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια» τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος. «Θα τους σταματήσουμε πάση θυσία, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα. Καλούμε όλον τον κόσμο της περιοχής και τους συλλόγους που ενδιαφέρονται για το ζήτημα να βρίσκονται εκεί και να σταθούν στο πλευρό μας».

Δείτε το βίντεο του Τηλέμαχου Τσουραμάνη.


Το πολύπαθο Κεφαλόβρυσο